Седем руски финансови институции бяха изключени от SWIFT

Европейският съюз изключи седем руски банки от системата SWIFT. Тази мярка беше приложена като продължение на санкциите, наложени на Русия заради инвазията ѝ в Украйна. В обхвата на рестрикциите попаднаха втората по големина руска банка ВТБ, Банка „Открытие” „Новикомбанк”, „Промсвязьбанк”, Банка „Россия”, „Совкомбанк” и ВЭБ (руската корпорация за развитие).

Мярката не засяга ключовите руски банки „Сбербанк” и „Газпромбанк”, чрез които се извършват плащанията за руски газ и петрол, тъй като държавите членки на ЕС се опасяват, че това може да доведе до повишаване на цените на енергията. 

ЕС работи с партньори по подготовката на нов пакет от санкции срещу Русия заради войната в Украйна, който може да включва изключването на още повече руски банки от системата SWIFT, каза в четвъртък върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. В момента изключените банки са седем, а „Сбербанк” не е сред тях поради плащанията за руски газ. 

ОФИЦИАЛНО: ЕС изключи седем руски банки от системата SWIFT

Още на 25 февруари Централната банка на Русия и правителството обявяват, че ще окажат необходимата подкрепа на засегнатите банки. Заедно с това посочват, че всички банки са разработили предварително планове, с които да се гарантира работата на банковите институции в условията на санкции.

Фон дер Лайен: ЕС ще „парализира“ активите на Руската централна банка

Въпреки нарастващото безпокойството сред хората в Русия, засегнатите банки обявяват, че са стабилни на фона на наложените санкции.„Совкомбанк” заяви, че „разполага с необходимите капиталови и ликвидни резерви, за да преодолее негативното въздействие на санкциите”. „Новикомбанк” уточни, че офисите ѝ работят и транзакциите се извършват нормално. С информация за клиентите около санкциите излязоха още „Открытие” и ВТБ.

HomeCredit Bank, собственост на чешката група PPF, информира на своя уебсайт, че клоновете ѝ в Русия работят нормално, включително и по отношение на тегленията.

„Всички средства на вложителите са защитени. Те ще бъдат издадени при поискване, както е предвидено в действащото руско законодателство. За тази цел банката разполага със значителен ликвиден резерв и няма причина за безпокойство”, твърдят от HomeCredit Bank.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.