Има ли сигнали за повишена тревога

„Вече аз и съпругата ми сме в безопасност – пристигнахме при мои приятели на брега на Днепър. Нямаше навалица, но сменихме три влака, за да стигнем”, каза преподавателят в Харковския университет проф. Михаил Станчев в ефира на „Здравей, България”.

Семейство с деца беше убито при обстрел край Киев

По думите му там е друг свят – не са падали бомби, не са прелитали самолети, нямало изстрели.

Професорът разказа, че в Харков има много доброволци, които извозват хора, без да им искат пари за това. По гарите се раздават безплатно храна и вода.

Станчев смята да се придвижи към България, но съпругата му ще остане да наглежда имотите, които имат в Харков.

„Цяла нощ в небето над нас летят руски ракети. Шумът е страшен, има обстрел към съседния град Николаев”. Това каза Александр Севастян, който живее в Харсон.

По думите му няма хуманитарна помощ, защото руските войници не позволяват на доброволците да помогнат на нуждаещите се. Бесарабският българин разказва, че на опашки пред аптеките се редят по 200-500 души, а доставки на лекарства няма.

Севастян призова президента на България да помогне на бесарабските българи от Украйна.

Доцент Даниел Бенатов пък коментира какво се случва в момента в Западна Украйна.

„Най-тежките бойни действия в момента се водят до Мариупол и Николаев. Има жертви и разрушения. Имам познати в Русия изцяло подкрепят действията на Путин", каза той.

Красимир Костадинов е доброволец при евакуацията от Киев. Той потвърди за британски телевизионен екип, който е пострадал при неуспешните опити за евакуация от столицата. По думите му в град Николаев горят жилищни сгради заради обстрела, на който беше подложен през изминалата нощ.

„Киев е пуст и тъмен. Имаш чувството, че си в пустош. Тъжно е това, което се случва с Киев”, каза Костадинов.

Той има намерение да се евакуира към Западна Украйна, но казва, че това било почти невъзможно, ако изходната ти точка е Киев.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.