Как преминава евакуацията в черноморския град

„Предстои дълъг и рисков път на евакуираните от Украйна”. Това каза в студиото на „Здравей, България” Светослав Иванов, който е генерален консул на България в Одеса.

По думите му това, което прави българската страна, не е малко, а координацията между Министерство на външните работи и местните органи там е добра.

Русия отваря хуманитарни коридори за евакуация в Украйна

„Живеем във времена на кризи. Бяхме в здравна, сега сме във военна, предполага се, че ще избухнат хуманитарна, енергийна и бежанска кризи”, каза дипломатът.

„Ние поддържахме непрестанна връзка с посланика ни в Киев. Никой не очакваше инвазията. Всички мислехме, че конфликтът ще остане в Донбас, а не, че ще прерасне в пълномащабен. Путин иска да си осигури сухопътна връзка с Крим. Мисля, че вероятно Украйна ще бъде разделена”, смята Светослав Иванов.

Според него е малко вероятно конфликтът между Русия и Украйна да излезе извън територията на двете държави.

Нейнски за войната в Украйна: Скептична съм за шанс за дипломация

Нощта в Одеса е преминала спокойно, но са се чували взривове. Това каза специалният пратеник на NOVA в Украйна – Мартин Георгиев. До десант обаче така и не се стигна. Очаква се около 100 души да бъдат извозени с автобуси от Одеса към България днес.

Мария е журналист в Одеса и организира евакуацията на българите там. Тя обясни, че автобусите, които тръгнаха днес за България, са с крайна спирка Приморско.

„Аз оставам в Украйна, защото тук има още много хора, на които бих могла да помогна като доброволец”, допълни тя.

 

 

Повече вижте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.