Ще бъде осигурен контрол на евакуацията, включително с помощта на руски безпилотни самолети

Пореден опит за осигуряване на  хуманитарни коридори в Украйна. Русия обяви, че маршрутите за евакуация ще бъдат няколко, включително и от Киев. Прозорци за евакуация ще има още в Харков, Мариупол и Суми.

Руската страна е уведомила съответните агенции на ООН, ОССЕ и Международния комитет на Червения кръст за откриването на хуманитарни коридори в Украйна от 10:00 часа днес (9 часа българско време), заяви руският междуведомствен координационен щаб за хуманитарна помощ в Украйна.

12 ДНИ ВОЙНА С ЕКСПЛОЗИИ И ЦИВИЛНИ ЖЕРТВИ: Как премина нощта в Украйна

"Тази информация беше съобщена на специализираните структури на ООН, ОССЕ, МКЧК и други международни организации чрез всички налични информационни ресурси, включително средствата за масова информация", заявиха от щаба.

В съобщението се уточнява, че ще бъде осигурен контрол на евакуацията, включително с помощта на руски безпилотни самолети.

Семейство с деца беше убито при обстрел край Киев

"Ето защо предупреждаваме, че всички опити на украинската страна отново да заблуди Русия и целия цивилизован свят, като прекъсне хуманитарната операция уж по вина на Руската федерация, този път ще са безполезни и безсмислени", гласи съобщението.

Руската федерация обявява режим на тишина от 10:00 ч. днес и отваря хуманитарни коридори по искане на френския президент Еманюел Макрон, отправено към Путин.

Предишните няколко опита за мирно евакуиране на хора винаги  претърпяваха провал. Скоро след обявяването на часове за спиране на боевете, атаките започваха отново и обградените жители на Мариупол така и не успяха да напуснат.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.
Източник: БГНЕС/ ТАСС