Малко преди полунощ са били чути четири силни експлозии в Одеса

От 9 часа днес е в сила прекратяване на огъня заради хуманитарните коридори в Украйна. Целта е мирните граждани от Киев, Чернигов, Суми, Харков и Мариупол да се евакуират. Споразумението е затишието да продължи до 21 часа. Досегашните опити за такива коридори винаги се проваляха, а цивилни граждани се оказаха под обстрел.

Тази нощ, военни самолети са бомбардирали населени места в Източна и Централна Украйна, съобщават местни представители. Обстрелвани са и предградия на столицата Киев.

Руски самолети са нанесли тази нощ въздушни удари срещу град Суми в Североизточна Украйна, при което са били поразени жилищни сгради. Има загинали и ранени. Бомби са нанесли щети и върху петролни складове в Житомир и Черников, западно от Киев. А в поредно видеообращение президентът Володимир Зеленски заяви, че остава в Киев и обвини руската армия, че е провалила евакуацията на цивилни.

 

„Това не са хора, имаше споразумение за зелени коридори, проработи ли? Вместо това имаше руски танкове, руски мини. Минираха дори пътя, по който е уговорено да се внасят храна, лекарства за деца, за Мариупол. Те дори унищожават автобуси, които са предназначени за евакуация на хора. В същото време отварят малък коридор, водещ към окупираната територия, за няколко десетки души. Колкото за тяхната пропаганда, казват по техните телевизионни камери „вижте кой спасява хората“. Обикновен цинизъм, обикновена пропаганда”, каза украинският президент.

Хуманитарните коридори бяха основна тема и на заседанието тази нощ на Съвета за сигурност на ООН. Представителите на редица страни, както и отговорните в ООН по хуманитарните въпроси, алармираха за бързо растящия брой цивилни жертви.

 

РАЗКАЗ ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: Как премина нощта в Украйна

 

„Хуманитарните коридори, нека бъдем ясни, са възможност да се позволи на мъжете и жените да напуснат. Русия предлага хуманитарни коридори към Русия. Не мисля, че има много украинци, които искат да потърсят убежище в Русия. Това е лицемерие”, смята Никола де Ривиер, посланик на Франция в ООН.

Москва отрича да пречи на евакуацията и обвинява за обстрела Киев. По последни данни на украинските военни, руската инвазия продължава, но темпът на настъпление се забавя значително. От Пентагона също смятат, че Русия не напредва, както е очаквала.

„Те имат проблеми с морала, проблеми с доставките, проблеми с горивото, проблеми с храната и срещат много твърда и решителна украинска съпротива”, заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби.

От там твърдят, че руските сили се опитват да вербуват чуждестранни бойци, включително сирийци, които да воюват в Украйна.

„Интересно е, че Путин трябва да разчита на чуждестранни бойци. Засега обаче не е ясно кои ще бъдат, колко получават, какво ще им плащат”, каза още Кърби.

Вашингтон смята, че вече всичките струпани по украинската граница около 150 хиляди руски военни участват във военните действия.

Украйна иска директни преговори между Путин и Зеленски

Без резултат завърши и поредният кръг от преговори между Москва и Киев. Двете делегации са се договорили да се срещнат за нов кръг днес. Междувременно Украйна поиска преки преговори между президентите на двете враждуващи държави - Владимир Путин и Володимир Зеленски.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.