Това заяви премиерът Кирил Петков в кулоарите на парламента

Засега ЕС няма да налага санкции на Русия по линия на износа на газ и петрол, тъй като България и други страни членки не могат на този етап да подкрепят такова решение. Това заяви премиерът Кирил Петков в кулоарите на парламента във вторник.

Кирил Петков: Българският хляб ще бъде обезпечен поне до 2023 г.

“Позицията на страната ни е изцяло в подкрепа на Украйна. Не може една чужда държава да нарушава международните закони и да бомбардира друга държава. Работим с ЕС мерките срещу Москва да бъдат с максимално голяма сила”, заяви премиерът. И допълни, че “те ще бъдат подкрепени, но няма да има санкции за газа и петрола”.

По думите му България не може да си позволи да спре вноса на петрол и газ. Попитан кои други държави споделят тази позиция, Петков заяви, че не би могъл да коментира преди лидерската среща във Версай.

Петков пред Ройтерс: България може да иска изключение от санкциите на ЕС за вноса на руски газ и петрол

Според министър-председателя България е “много зависима” от Русия и страната ни би изпитвала “огромни затруднения”, ако се стигне до подобни санкции. 

“Все пак има възможности този риск да се управлява”, поясни Петков, но от това би зависело трайното намаляване на износа на ток, “което не е добър вариант за европейския пазар”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.