Премиерът отговаряше на депутатски въпроси в парламента

В парламента правителството обяви, че е решило да запълни Държавния резерв със зърно, което да бъде достатъчно при евентуална криза до 2023 г.

Премиерът на България Кирил Петков потвърди в Народното събрание, че правителството е решило да купи количество зърно, достатъчно на България до следваща реколта пред 2023 г. Въпросът му беше зададен от депутата от ПГ на ГЕРБ-СДС Любен Дилов. От партията поискаха да разберат от къде и на каква цена държавата ще се презапаси със зърно.

„Тази седмица ще набавим количествата на пазарни цени. Ще се съхранява в складовете на Държавния резерв. За нас е голям приоритет българското продоволствие и искаме да сме сигурни, че населението е обезпечено откъм зърно. Износът не е спрян, дори и вчера кораби, натоварени със зърно, напуснаха пристанището. Българският хляб ще бъде осигурен до 2023 г.”, увери министър-председателят парламента.

МС сформира специален щаб заради кризата в Украйна

А От ДПС отново настояха за проверка на всички издадени златни паспорти. И още.

„Сигналите, които сме събрали от антикорупционната търсачка Гугъл, касаят лицето Иво Прокопиев”, каза депутатът ор ДПС Йордан Цонев и призова правителството да сезира прокуратурата.

„Няма да има игнориран от правителството сигнал. Единственото, което се чудя, е защо той не отиде в българската прокуратура. Ако и вие нямате доверие в прокуратурата, тогава имаме общ проблем, който заедно трябва да решим”, заяви министър-председателят от парламентарната трибуна в отговор на Йордан Цонев.

Въпреки кризата в Украйна - към този момент нямало риск за доставките на петрол от Русия за страната ни. От парламентарната трибуна премиерът Кирил Петков заяви - всичко е под контрол.

„Лукойл” гарантират, че имат и план Б, ако спре подаването на руски петрол, но досега няма нарушени доставки. Така че засега нещата изглеждат под контрол, ние сме в ежедневна комуникация”, заяви Петков в отговор на въпрос на „Има такъв народ”.

Зърнопроизводители: Недостиг на зърно няма, износът не трябва да се спира

"Лукойл" е руска компания, но собствеността й е швейцарска и не попада под удара на санкциите. Тя ще продължи да работи в България", каза още премиерът. 

„За газа министърът на енергетиката договаря различни количества през Гърция, следим и възможността за ограничаване експорта на електричество”, съобщи премиерът.

За първи път Русия заплаши да спре доставките на газ за Европа, а петролът да скочи до 300 долара за барел, ако санкциите към Москва се засилят заради обсъжданата забрана за внос на горива. Пред агенция Ройтерс, премиерът Кирил Петков обяви,че България може да поиска изключение от санкциите, защото е твърде зависима от руския газ.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пък заяви от парламентарната трибуна, че е бил в Украйна през изминалата седмица. По думите му никой не знае, че България ще предоставя хуманитарна помощ на украинците.

„Защо се бавим и как ще осигурите пристигането на стоката до българите в Украйна?”, попита депутатът.

„8 камиона с хуманитарни помощи заминаха за Украйна. На заседание на МС взехме решение да отпуснем храни и медикаменти от държавния резерв на стойност от 1.4 млн. лв. Транспортът е отговорност на ресорния министър”, отговори Кирил Петков.

Нинова: Правителството не е взимало решение за снабдяване на Украйна с оръжие

„Лъжа, манипулация и внушение е, че България изнася оръжие и боеприпаси за Украйна”, категорично заяви вицепремиерът и министър на икономиката и растежа Корнелия Нинова. 

"На всяко тримесечие ще предоставяме доклади за целия износ на оръжия от България към целия свят", каза Нинова. Тя подчерта, че лъжата за износ към Украйна е заплаха за националната ни сигурност. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.