По-рано днес премиерът Кирил Петков заяви, че България не може да си позволи подобни санкции

„Ако искаме да унищожим икономиката си, да подкрепим санкциите за газ и петрол срещу Русия". Това каза президентът Румен Радев по време на изказване пред журналисти.

Припомняме, че по-рано днес премиерът Кирил Петков заяви, че България не може да си позволи санкции срещу Русия за газ и петрол. „Премиерът е прав”, категоричен бе Радев.

„Няма пробив в сигурността, има пробив в здравия разум. Не е работа на НСО, на ДАНС или на МВР да ловят сняг пред премиера. Тяхната работа е да го предупредят за възможни провокации и да гарантират неговата сигурност. Те това и направиха и получиха лична благодарност от премиера”. Така той отговори на въпрос дали има пробив в националната сигурност във връзка с това, че по време на честванията за 3 март на Шипка премиерът Кирил Петков и председателят на Народното събрание Никола Минчев бяха замеряни със снежни топки.

„Не е работа на министри да дават оценка на работата на службите, особено когато те са извън техния ресор. Работата на министрите е да се борят ефективно с тежката икономическа и социална криза, да създават условия за устойчив икономически растеж, който всички българи очакват”, добави той.

„Надявам се, че тази атака към службите за сигурност не е опит за тяхното политизиране. Знаем, че допреди година това беше практика в работата със службите и силно се надявам управляващите да не тръгват по този отхвърлен от обществото път. Разбира се, че няма да искам оставки”, каза още президентът.

Премиерът: България не може да си позволи санкции срещу Русия за газ и петрол

Той припомни, че неслучайно ръководителите на службите са на мандатна длъжност. „Нали не си представяне всяка новодошла власт или нов парламент да си подменят службите за сигурност? Ако това се случва, това означава, че те ще работят за властта, а не за държавата, особено в областта на корупцията”, коментира Радев.

И добави: „Не искам и да си помисля, че сред управляващите и в парламента има хора, които се притесняват да не би някаква чувствителна информация, касаеща борбата с корупцията да стане достояние и на президента”.

Румен Радев посочи, че в петък е инициирал среща с министър-председателя, ресорни министри и институции, като на нея са били анализирани състоянието и готовността на Системата за управление на кризи. „Проблемите са тежки, изключително дълбоки и не се изчерпват само с оповестяване, укрития, запаси йодни таблетки и т.н.", каза той.

„Очаквам от ресорните министри, институции и законодатели енергични мерки за създаване на Единна национална система за управление на кризи, за преминаване от реактивен към проактивен подход при управлението на кризите и изпълнението на всички тези неотложни мерки, които набелязахме на срещата”, посочи Радев.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.