Това се казва в изявление на генералния щаб на украинските въоръжените сили

Четиринадесетият ден от началото на руските удари в Украйна започна отново с вой на сирени. Предупреждения за опасност от въздушно нападение е имало в Киев, Чернигов, Лубни, Полтава и Василков. От генералния щаб на украинската армия отчитат, че през последното денонощие руските военни са забавили темпото на действията си. Според американското разузнаване Русия не постига желания напредък.

„Нашите анализатори смятат, че е малко вероятно Путин да бъде спрян от подобни неуспехи и вместо това може да удвои усилията, ако не стигне до дипломатически преговори. Смятаме, че Путин се чувства обиден от това, че Западът не му отдава подобаващо уважение и възприема това като война, която не може да си позволи да загуби”, каза директорът на Националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс.

Аплодисменти за Зеленски преди историческото му изказване пред британските депутати

Владимир Путин е планирал да превземе Киев в рамките на два дни, каза шефът на ЦРУ Уилям Бърнс на изслушване в Конгреса. Той обаче предупреди, че руският президент може да засили ударите, каквато и да е цената.

„Путин е коментирал частно и публично през годините, че не смята Украйна за истинска държава. Това е грешно. Истинските държави отвръщат на удара и това е, което украинците направиха доста героично през последните 12 дни. Мисля, че Путин е ядосан и разочарован в момента. Той вероятно ще удвои ударите и ще се опита да смачка украинските военни, без да се съобразява с цивилните жертви”, каза още Бърнс.

Москва обяви, че бойците на самопровъзгласилата се Донецка народна република продължават да напредват и затягат обсадата на Мариупол. Основна цел на Москва сега, според украинските власти, е обкръжаването и превземането на градовете Киев, Суми, Харков, Мариупол, Николаев и Чернигов, както и върху създаването на сухопътен коридор между Русия и анексирания полуостров Крим.

А междувременно все повече стават неяснотите около решението на Полша да даде всичките си изтребители МиГ-29 на Съединените щати. Идеята на Варшава е самолетите да бъдат откарани в американска военна база в Германия, а оттам да бъдат предоставени на Украйна за подсилване на отбраната й. Изненадващо обаче Американските власти обявиха, че решението на Полша не е било предварително консултирано. От Пентагона дадоха да се разбере, че не смятат предложението за разумно.

Картата на актуалното състояние в Украйна не е претърпяла особено развитие през последното денонощие. Това обясни международният редактор на NOVA Любомир Бояджиев.

Тази сутрин са се чули сирени за известяване от възможни въздушни атаки в редица украински градове, сред които столицата Киев, Чернигов, Полтава.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.