По-рано днес жителите на Киев бяха призовани да се евакуират

В сряда Украйна заяви, че руските въоръжени сили се готвят да превземат столицата Киев, предаде БГНЕС.

"Според наличната информация врагът се подготвя за нов опит за превземане на града", се казва в изявление на пресслужбата на въоръжените сили на Украйна.

Твърди се, че през последните дни Киев - най-гъсто населеният град в Украйна, е сравнително спокоен, въпреки че руската артилерия обстрелва покрайнините на столицата.

По-рано тази седмица кметът на Киев Виталий Кличко призова обществеността да остане на закрито или в убежища, тъй като градът засилва отбранителните мерки.

"Чернобил" без ток: Кулеба предупреди за риск от изтичане на радиация

"Общинските власти правят всичко възможно да осигурят надеждни градски услуги. Разпределяме помощта сред най-уязвимото население и складираме храни, стоки от първа необходимост и лекарства", каза той.

По-рано днес ръководителят на областната администрация на Киев Олексий Кулеба призова жителите да се евакуират от града.

"Днес населението на Киевска област ще бъде евакуирано по хуманитарни коридори: Ворзел, Буча, Бородянка, Ирпен, Гостомел през Стоянка - Белгородка до град Киев", съобщи Кулеба.

Евакуацията беше насрочена за 11:30 ч. местно време, а заповедта бе издадена, час след като Кулеба призова жителите на Киев да се приберат в бомбоубежищата възможно най-бързо.

Киев: Над 14 000 души са влезли в Украйна, за да се сражават срещу руснаците

Войната на Русия в Украйна, която започна на 24 февруари, предизвика международно осъждане и доведе до строги финансови санкции срещу Москва.

Отчитайки глобалното недоволство, много от големите световни предприятия ограничиха или спряха дейността си в Русия.

По оценки на ООН от началото на войната в Украйна са загинали най-малко 474 цивилни и са ранени 861 души, а над 2,1 млн. души са избягали в съседни държави.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitter и Telegram - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.