С тази санкця САЩ цели да "накаже Москва"

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че САЩ ще прекрати "нормалните търговски отношения" с Русия. Това стана ясно по време на пресконференция, в която Джо Байдън обяви "действия, с които ще държи отговорна Русия" за инвазията в Украйна.

Това означава, че износът на Русия ще бъде облаган с мита, данъци и такси. 

Байдън също така обяви забрана за внос в САЩ на руска водка, риба и рибни продукти, както и на диаманти.

С тази санкця САЩ цели да "накаже Москва". 

“Путин е агресор. Той трябва да плати цената. Не може да води война, която заплашва основите на международния мир и стабилност и после да иска финансова помощ от международната общност. Русия ще плати тежка цена, ако използва химически оръжия”, зави Джо Байдън.

Байдън заяви, че по-късно днес, заедно с други съюзници в НАТО, Г-7, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство, както и Европейският съюз, „ще обявят съвместно няколко нови стъпки, с които да санкционират Путин за своята агресия срещу Украйна".

По думите на Байдън “всяка нация ще предприеме стъпки, за да откаже на Русия статута на най-облагодетелстваната нация”.

Американският лидер каза още, че Г-7 също ще засили натиска и ще приложи санкции към повече руски олигарси и допълни, че съвкупността от световните санкции срещу Русия, както и контролът върху износа, "смазват руската икономика".

Късно в четвъртък Конгресът на САЩ одобри допълнителна помощ за Украйна в размер на 13,6 млрд долара под формата на директни финансови инжекции, военна помощ и храна. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.