Те са срещу срещу руски олигарси, депутати и други

САЩ въведоха още санкции срещу руски олигарси и депутати, засилвайки натиска върху близките до президента Владимир Путин заради инвазията на Русия в Украйна, предаде Ройтерс.

Сред лицата, на които са наложени санкции, са десет души в състава на Управителния съвет на руската банка ВТБ (VTB), 12 депутати от Думата и семейството на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, се казва в съобщение на американското министерство на финансите.

САЩ: Няма индикации за беларуски войски в Украйна

Въведени са санкции в частност на съпругата на Песков- олимпийската шампионка по фигурно пързаляне Татяна Навка, както и на двете им пълнолетни деца. 

Министерството на финансите на САЩ обвини лицата, на които бяха наложени санкции, в подкрепа за нахлуването на Русия в Украйна. 

Финансовото министерство продължава да държи отговорни руските официални представители за това, че позволяват на Путин да води неоправдана и непровокирана война, каза министърът на финансите на Съединените щати Джанет Йелън. 

Санкциите са последните от серията наложени мерки от страна на САЩ, включително срещу руския президент Владимир Путин и срещу руската Централна банка, отбелязва Ройтерс.

ООН: Русия използва касетъчни бомби в Украйна

САЩ въведоха санкции и против ръководството на руската банка Новикомбанк и срещу компанията "ABR Management" заради кризата в Украйна, съобщи американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс.

Държавният департамент въвежда санкции срещу четирима ръководни членове на Новикомбанк, включително срещу директора на банката Елена Георгиева.

Въвеждат се санкции и срещу "ABR Management" и четирима членове на управителния съвет на компанията, включително срещу вицегубернатора на Санкт Петербург Владимир Княгинин.

Атаките на руските сили в Украйна продължават

Междувременно говорител на Държавния департамент на САЩ предупреди американските граждани, които заминават за Украйна, включително тези с намерение да се включат в конфликта, че се излагат на голям риск да бъдат убити или пленени, предаде Ройтерс.

Вашингтон е предупреждавал, че в случай на война няма да има възможност да съдейства за евакуацията на своите граждани от Украйна. "Те може да бъдат изложени на евентуални опити за наказателно преследване и са под повишен риск от малтретиране", каза пред репортери говорителят на ведомството Нед Прайс.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА