Хиляди хора се редиха пред магазини в цялата страна

77-годишен мъж почина, докато чака на опашка за олио в един от големите хипермаркети в комплекс „Славейков” в Бургас. Тя е била дълга около 300 метра. След дълго чакане мъжът е починал до палети с олио. На място е дошъл екип на Спешна помощ, който е констатирал смъртта.

Снимка: "Моята новина"

Местните жители са възмутени, че се чака с часове, за да се доберат до олиото в магазина. 

„Мъжът почина в магазина. Блъскаха го и му стана лошо. Беше лудница. Хората казаха, че е паднал, посинял е и е починал. Опашката беше огромна”, разказа една от жените, която е пазарувала в магазина.

Съдебно-медицинска експертиза ще установи каква е точната причина за смъртта на мъжа.

 

 

Снимка: "Моята новина"

След смъртта на жена във врачанската болница: „Медицински надзор“ откри нарушения

Опашки се извиха пред обекти на веригата в цялата страна и то още от 6 сутринта. За промоцията от 2,99 лв. на бутилка клиентите знаят още от началото на седмицата. През последните дни потребители съобщаваха, че цената в другите вериги и малките магазини достига и надминава 6-7 лв.

Въпреки ограничението от 12 броя на клиент тази сутрин опашките се извиха и се стигна до физическа саморазправа.

Нинова: Няма дефицит на пазара, има олио да залеем цялата страна

От веригата обясниха за NOVA, че имат количества на склад, а промоцията е била определена много преди цената на олиото да се увеличи в магазините.

Снимка: "Моята новина"

От Сдружението за модерна търговия се аргументираха с това, че българите трябва да са напълно спокойни за доставките въпреки кризата в Украйна, както и че складовете са пълни и няма недостиг на храни.

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова събра на среща производители на олио. В официално съобщение тя заяви, че „има олио да залеем цялата страна". Нинова направи аналогия с опашките пред бензиностанциите и призова хората да не се подават на внушения.

Позиция дойде и от "Сдружението за модерна търговия". Браншът посочва, че запасите, с които разполагаме гарантират спокойствие за доставката на стоки на фона на кризата в Украйна.

Екипът ни успя да се свърже с търговската верига, предложила промоцията. От там заявиха, че ще излязат с официална позиция във вторник и допълниха, че намалението е било планирано от много време и не е обвързано със слухове и спекулации.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.