Служителката, приела обаждането, не е определила адекватно спешността на състоянието на нуждаещата се от помощ жена

Приключи проверката Изпълнителна агенция "Медицински надзор" и РЗИ Враца по случая с починалата 43-годишна жена в Центъра за спешна медицинска помощ - Враца. Проверката беше назначена по нареждане на здравния министър проф. Асена Сербезова.

И двете проверяващи институции констатират, че служителката, приела обаждането, не е определила адекватно спешността на състоянието на нуждаещата се от помощ жена. Дежурната медицинска сестра не е потърсила съдействие от дежурния лекар. Също така, повикването не е регистрирано в „Книга за повиквания в РКЦ на ЦСМП Враца“. За констатираното нарушение ИАМН е образувало административно наказателно производство.

При преглед на записи от видеокамери е установено, че пациентката е била 4 минути в зоната на регистратурата. На четвъртата минута е въведена в противошокова зала и е триажирана. При постъпването в противошокова зала тя е без дишане и сърдечна дейност. Въпреки започнатите от дежурния екип реанимационни действия в пълен обем, след близо 30 минути е регистриран летален изход. Не са констатирани нарушения при извършените от дежурния реанимационен екип реанимационни мероприятия.

Жена почина след чакане пред Спешното отделение във Враца

Сред препоръките е да се изготви програма за обучение на новопостъпилите регистратори в отделението за спешна медицина и в зоната на регистратурата да се създаде система за бързо известяване на дежурните екипи за спешен прием на пациенти, например чрез звукова сигнализация. 

От проверката на ИАМН става ясно, че със заповед на изпълнителния директор на болницата тялото на пациентката е освободено от аутопсия след молба от сестрата на починалата и писмено мнение на дежурния лекар. Така изпълнителният директор е нарушил Закона за здравето, тъй като причината за смъртта е неизяснена. 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitter и Telegram - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.