Тази сутрин районът на Лвов е бил разтърсен от много експлозии

В 18-ия ден от началото на войната Русия обстрелва град Яворов, близо до границата с Полша. 8 ракети са паднали във военна тренировъчна база. Ударено е било летището край западния град  Ивано-Франковск. При въздушния удар по базата са загинали 57 души.

 „Днес регион Лвов беше ударен. Беше нанесен въздушен удар с ракети. Според предварителни данни самолетите са излетели от Саратов в Русия и са извършили удар, без да навлизат в територията на Украйна. Изстреляни са повече от 30 ракети”, каза  Максим Козитски, ръководител на администрацията на регион.

Киев посрещна утрото под воя на сирените и звука на църковните камбани за неделната служба.  В района на столицата се е чувала артилерийска стрелба. Ожесточени сражения се водят в северните покрайнини на града.

„В тази война участват не само войниците, но и гражданите на Украйна и на други държави. Молим се и благославяме оръжията, така че заблудени куршуми да не наранят никого”, каза отец Микола Миденски.

САЩ и ЕС с нови санкции срещу Москва (ОБЗОР)

Чуждестранен журналист, който преди е работил за „Ню Йорк Таймс”, е бил убит при обстрел в град Ирпен. Колегата му е леко ранен и откаран в местната болница. Президентът Зеленски пък обяви, че броят на цивилните граждани, напуснали районите на сражения, се е удвоил, а хуманитарната помощ за обсадения град Мариупол ще пристигне днес. 

„В региона на Херсон окупаторите се опитват да повторят прословутия опит за създаване на псевдорепублики. Изнудват местните лидери, оказват натиск върху депутати. Търсят кой да подкупят”, каза президентът на Украйна.

САЩ ще достави още оръжия за Украйна и 200 млн. долара помощ

Междувременно стана ясно, че преговорите между Русия и Украйна продължават, но по видеовръзка. Представител на Москва заяви, че има прогрес и е възможно в скоро време да има обща позиция. Украйна обаче е категорична:

 „Представителите на Руската федерация на преговорите вече не казват нищо окончателно, а слушат внимателно нашите предложения. Украйна няма да отстъпи позициите си. Нашите искания са за прекратяване на войната и за изтегляне на руските войски. Виждам, че има диалог и разбиране” каза Михайло Подоляк, съветник на президента на Украйна.

Омбудсманът по човешки права на Украйна обвини Русия, че е използвала муниции със забраненото вещество фосфор при атака срещу град Попасна в източната част на страната. Киев също съобщи, че седем души са загинали, след като руски военни стреляли по жени и деца, опитващи се да се евакуират от село край Киев. До момента Москва не е коментирала нито едно от тези твърдения.

 В Одеска област отново има напрежение сред хората. Наш екип успя да се срещне с българите в района.

„Много се радвам да ви видя в Заря, което е едно от най-големите села”, каза Ирина Стоянова. Тя е от Русия, но е женена за бесарабски българин. В селото потомците на първите заселници ревностно пазят българските традиции.

От началото на военните действия времето в единственият музей на българската култура в Украйна е спряло.

„Ние сме обикновени хора, които обичат да живеят добре. Да посрщнем изгрева на слънцето. Живеем на плодородна земя. Всеки селски жител иска да подреже лозите и обере гроздето. Когато посее зърно, да прибере реколтата и да заспи спокойно”, сподели жената.

В Украйна и в частност в село Заря училищата са на дистанционно обучение, а децата са спрени от детска градина. Ирина и българите в живеят в страх Одеса да не бъде нападната.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.