Разговор с журналистите Валерий Тодоров и Иво Инджев

Кой натиска така нареченото ядрено копче? Този въпрос стана особено актуален след като руският президент Владимир Путин разпореди повишена готовност на ядрените оръжия. Еднолично ли се взима това решение, кои са генералите и колко са куфарчетата, как може да бъде спрян Путин?

"Всъщност ядрените куфарчета са три. Това е система за връзка, работи се с шифри и кодове, а самите куфарчета са тънки, като дипломатическо куфарче. Копчета има няколко и се задействат прир различцни случаи. Президентът взима крайното решение и той обявява степените на тревога", това каза за "На Фокус" журналистът Валерий Тодоров.

Колегата му Иво Инджев разясни, че всъщност не се натискат копчета, за да полетят ракети. 

"Наземно базираните ракети трябва да бъдат извадени от силозите, да им бъдат сложени ядрени глави, същото се отнася и за тези в подводници, в стратегическите бомбардировачи. Има изпълнители на тези заповеди. Все си мисля, че всичките тези хора вкупом, все някой от тях трябва да има някакво чувство за самосъхранение, защото отпусне ли се ядреният дух от бутилката, няма връщане назад - целия свят загива", каза още той.

Според Инджов най-близкото обкържение на Путин е знаело за решението му за въвеждането на особен режим на бойни дежурства, както и американското разузнаване е било наясно.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу е близък приятел на президента на Русия.

"Тувинците са много интересно тюркоезично племе с близки черти на индианците в Америка, самият Шойгу е помагал някога на един от местните шамани и е много добре запознат с шаманството, даже го е ползвал за предсказания, когато е бил министър на извънредните ситуации", сподели Валерий Тодоров.

"Ако Путин трябва да отстрани някого за очевидния провал на военната кампания, това е военният министър Шойгу, който на практика води военните действия, но той му е най-близкия човек", отбеляза Иво Инджев.

Вижте повече по темата във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.