Журналисти и общественици се събраха пред сградата на руското посолство

Руската журналистка, която се обяви срещу войната в Украйна в ефира на руската държавна телевизия се изправи пред съда. Марина Овсянникова беше задържана още снощи в сградата на медията. Дързостта й предизвика вълна от реакции, а пред руското посолство журналисти излязоха на протест в знак на съпричастност.

Журналисти и общественици се събраха пред сградата на руското посолство, за да изразят своята подкрепа към Марина Овсянникова. След задържането й нямаше информация какво се случва с нея. По-късно стана ясно, че тя е осъдена по административно дело, като ще трябва да заплати глоба от 30 хиляди рубли.

Жена с плакат срещу войната в студиото на държавния руски „Първи канал” (ВИДЕО)

Говорителят на Кремъл Димитрий Песков определи действията на Марина като „хулиганска проява”. От европейската комисия пък заклеймиха арестуването й.

Няколко секунди превърнаха Марина Овсянникова в световен пример за смелост. Преди да прекъсне централната емисия новини на  руският „Първи канал”, 44-годишната редакторка в медията, публикува видео в социалните мрежи, с ясна позиция какво смята на войната в Украйна.

„Това, което се случва сега в Украйна е престъпление, а Русия е държава - агресор. Отговорността за тази агресия лежи на съвестта само на един човек. Този човек е Владимир Путин. Баща ми е украинец, майка ми е рускиня. Ние никога не сме били врагове. Русия трябва незабавно да прекрати тази братоубийствена война, а нашите братски народи все още могат да се помирят”, заяви журналистката.

Журналистката Марина Овсянникова се явява пред съда

Минути след това Мария е арестувана в сградата на телевизията. По информация на агенция ТАСС Овсянникова е майка на две деца, родена е в Одеса и от години живее в Москва. И преди е споделяла в социалните мрежи разочарованието си от пропагандната машина на руската държавна политика. Дързостта й се превърна в световна сензация. Български журналисти също се обявиха в нейна подкрепа, а някои дори я сравниха с Анна Политковская.

„За това трябва журналистите от целия свят да се обединим и да издигаме глас в нейна защита. Все от някъде, някоя международна организация ще пробие в Русия и най-малкото ще можем да наблюдаваме един справедлив процес. Всеки знак на съпричастност към нея в този момент е нужен. Даваме си сметка, че това няма да впечатли Путин и подопечните му, но това е повик към нашата собствена съвест”, коментира журналистът Горан Благоев.

Кремъл определи протестната проява в ефира на руския „Първи канал” като хулиганство

Други са на мнение, че постъпката на руската редакторка може да промени обществените нагласи в Русия.

„Ние да се надяваме, да не изчезне безследно, защото е ясно, че тази дързост, която тя прояви няма да й се размине току така. Нашият дълбок поклон пред нея и смелостта й”, добави Благоев.

„Всичко може да се случи в Путинова Русия и за това трябва още по-силно да заявим нашата позиция като граждани на свободния свят”, добави журналистът Найо Тицин.

В Русия вече е в сила нов закон, инкриминализиращ разпространението на т.нар. фалшиви новини. Нарушаването му може да доведе до присъда от 15 години затвор. Утежняващо обстоятелство, в случая, е и призива към руснаците да протестират срещу войната.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.