Съдът ѝ определи глоба от 30 хиляди рубли

Журналистката Марина Овсянникова от „Първи канал” с първи коментар след излизането от ареста. Припомняме, че тя беше задържана, след като влезе в студиото на държавната телевизия с антивоенен плакат по време на емисия новини.

Жена с плакат срещу войната в студиото на държавния руски „Първи канал” (ВИДЕО)

След като излезе от съда, където получи само административно наказание - глоба, 44-годишната журналистка направи емоционално изявление за снощната си поява в националния ефир на руската държавна телевизия.

„Това беше мое собствено решение срещу войната. Реших да го направя, защото не харесвам това, че Русия започна инвазията. Това беше наистина ужасно”, смята тя.

 


След изслушването ѝ в съда Овсянникова разказа пред репортери, че не е имала право да говори с близките си и че не ѝ бил назначен дори служебен адвокат.

„Това бяха наистина тежки дни за мен. Два дни не съм спала. Разпитът продължи повече от 14 часа и нямах право да се свържа с близките си или дори с адвокат. Имам нужда от почивка, ще коментирам случая допълнително утре”, добави журналистката.

Съдът в московския район Останкино определи глоба от 30 000 рубли (ок. 247 евро) за организиране на неразрешена публична проява, каза говорителка на съда. ТАСС посочи, че според материалите по делото за административно нарушение журналистката е била санкционирана не за своята акция в телевизионното студио, а за отправения преди това видеопризив към участия в неразрешени протестни акции.

Протест в София в подкрепа на журналистката Марина Овсянникова

Независимият сайт „Медуза” пише, че срещу нея се водела и проверка по новия закон за публичното разпространение на лъжливи информации за руската армия. Наказанията, които той предвижда, са до 15 години затвор. 

По информация на агенция ТАСС Овсянникова е майка на две деца, родена е в Одеса и от години живее в Москва. Преди също е споделяла в социалните мрежи разочарованието си от пропагандната машина на руската държавна политика. Дързостта ѝ се превърна в световна сензация.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.