Юристи обясниха какво представлява процедурата "по неотложност"

МВР не е предложило постоянен арест за Бойко Борисов. Това научи NOVA. Адвокатът на експремиера Менко Менков заяви, че той още не е разпитан и не е ясно в какво е обвинен. МВР не е предало всички материали на прокуратурата. Поради тази причина обвинението не може да прецени има ли извършено престъпление и ако да - изнудване ли е то.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

По информация на NOVA флашки, видеозаписи и телефони са част от новите доказателства по сигнала на Васил Божков. В тях се твърди, че Бойко Борисов е приел подкуп. Според юристи обаче акцията "по неотложност" е изключително изненадваща. В Наказателния кодекс няма критерий, по който за едно престъпление може да се извърши претърсване "по неотложност", а за друго - не

Софийската градска прокуратура ще разследва бившия премиер Бойко Борисов по обвинение в изнудване. Това стана ясно след часове спорове дали български или еврообвинители ще се занимават със случая. И има ли изобщо европрокуратурата нещо общо с акцията.

Обиски и претърсвания по неотложност в домовете на бившия премиер Бойко Борисов, ексфинансовия министър Владислав Горанов, както и ПР-ът на ГЕРБ Севделина Арнаудова. По разследване, свързано със 120 случая на Европейската прокуратура, както МВР съобщи първоначално. 

С кордон от депутати на "Продължаваме промяната", силовият министър напусна Народното събрание след контрол, без да отговори на въпросите - какъв точно е сигналът, за какво проверяват Бойко Борисов и кое наложи действията по неотложност. Юристи обясниха процедурата.

МВР разпространи ВИДЕО и СНИМКИ от задържането на Борисов в ареста

„Такова положение имаме, когато са необходими незабавни действия за предотвратяване на престъпление или събиране на доказателства.  Защото всяко забавяне би провалило едно разследване”, заяви Людмил Рангелов, юрист.

"По неотложност" означава, че на полицията не й е нужно съдебно разрешение или координация с прокуратурата, за да влезе в домовете на проверяваните и да изземе вещи и документи.

„От информацията, която досега е налице, няма такава хипотеза за неотложност”, посочи адвокат Рангелов.

Каквото и да са открили разследващите, те трябва да го предадат на прокуратурата. Която да прецени има ли данни за извършено престъпление.

„Ако прокуратурата, ако е от компетентност на делегираните европейски прокурори, или от компетентност на българската прокуратура, тя изготвя постановление за  „задържане под стража” 72 часа и след това може да го представи вече пред съда  за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”, подчерта юристът.

Задържаха Бойко Борисов (ВИДЕО+СНИМКИ)

И така, в 10 часа и 2 минути в петък сутринта, МВР е изпратило документите на прокуратурата. По факс. „Уведомени сме също и по реда на Закона за МВР, който е със срок до 24 часа, на три лица, а именно - Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова”, заяви  Десислава Петрова - говорител на СГП.

Уведомлението за образуваното досъдебно производство в МВР и посочената в него правна квалификация изключват компетентността на европейската прокуратура в какъвто смисъл имаше съобщение от пресцентъра на МВР вчера.

В отговор на запитване от NOVA  европрокуратурата не пожела да каже разследва ли бившия премиер Борисов. Уточниха, че това е въпрос от национална компетентност.

ВСИЧКО ЗА АКЦИЯТА НА МВР И ЗАДЪРЖАНЕТО НА БОЙКО БОРИСОВ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.