Бившият премиер Бойко Борисов ще обжалва и ще се обърне към европейският главен прокурор Лаура Кьовеши

След освобождаването от ареста на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова - нов епизод във войната на управляващите с прокуратурата. Почти 24 часа след като бяха задържани Борисов, Горанов и Арнаудова излязоха от ареста без никакви обвинения. От прокуратурата обявиха, че няма достатъчно доказателства за образуване на дело, а евентуално повдигане на обвинение би било "нарушение на закона". На среднощен брифинг в Министерския съвет премиерът Кирил Петков заяви, че в България независима прокуратура няма. А вътрешният министър Бойко Рашков още веднъж повтори тезата, че по този конкретен казус работи и Европейската прокуратура.

В събота сутринта стана ясно и какъв ще е отговорът на ГЕРБ. Бившият премиер Бойко Борисов ще обжалва и ще се обърне към европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, която беше на посещение у нас по време на арестите. 

Акцията, която разтресе държавата (ОБЗОР)

 По-малко от 24 часа след ареста. Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова излязоха на свобода. И разказаха как са прекарали нощта зад решетките. 

“Брутално, гадно. Никакво обвинение, нищо. 24 часа седим в килиите, нито един милиционер, защото това е милиция” бяха първите думи на Борисов. 

“Последните 24 часа бяха самотни” ,каза бившият финансов министър Владислав Горанов. 

“Нямаме обвинения. 24 часа бяхме държани без обвинения”, каза пиарът на ГЕРБ Севдалина Арнаудова.

Чолаков: Започнах да си мисля, че наистина може да убият Борисов

Обвинения обаче имаше. От бившия премиер Бойко Борисов към настоящия – Кирил Петков. За това, че той стои зад показния им арест. 

“Явява се министър-председател, вика полицаите в неговия кабинет, той се явява свидетел на мафията, на Черепа”м заяви ексминистъра.

Часове по-късно стана ясно и каква ще е следващата стъпка на Бойко Борисов. Обжалване на арестите, но и сезиране на прокуратурата за действията на премиера Кирил Петков. 

Това е чудовищна политическа репресия , защото не може политическите лица да изискват материали от предварителна проверка, да правят анализи и да дават указания какво да се прави”м заяви адвокатът на Борисов Менко Менков. 

 На политическата сцена – реакциите за задържането на експремиера пак са двуполюсни. Според управляващите - в арестите МВР си е свършило работата.

Йорданов: За пореден път прокуратурата замита някакъв случай

“МВР си свърши работата по много добър начин, изцяло в рамките на закона. Хората видяха един бивш премиер отведен в ареста без белезници, без насочени оръжия, без камери. Всички много ясно виждат какво е демокрация и какво е репресия”, заяви пред NOVA  Андрей Гюров от  „Продължаваме промяната“.

Не такова е мнението на властта за действията на прокуратурата. 

“Това, което прави прокуратурата е, че за пореден път замита някакъв случай. От много отдавна прокуратурата трябваше да се задейства”, каза Тошко Йорданов от ИТН. 

А за ГЕРБ, които организираха протести в защита на лидера си, арестът на Борисов е бил брутален. И са се притеснили дори за живота му. 

“Бруталността, с която беше подходено, фактът, че Бойко Борисов беше арестуван по този безпрецедентен начин за политик от неговия ранг, с тази  бруталност, с която се подходи наистина си помислих, че може да се случи нещо по-лошо”, каза пред NOVA Радомир Чолаков, народен представител от ГЕРБ.

 

 

ВСИЧКО ЗА АКЦИЯТА НА МВР И ЗАДЪРЖАНЕТО НА БОЙКО БОРИСОВ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.