Възможно е да има достатъчно свидетелства за повдигането на обвинения срещу други бивши министри, добави той

Не е изключено да се повишат разходите за отбрана при актуализацията на бюджета. Това каза в ефира на „Денят на живо” икономистът и депутат от „Демократична България” Георги Ганев.

„Военните бюджети на страните в Европа догодина ще са много по-високи, отколкото сме си представяли. Путин военизира Европа. Не е изключено при актуализацията на бюджета през лятото да се повишат и средствата за отбрана”, обясни той.

Той добави, че прогнозите са цените на стоките след като приключи горещата фаза на конфликта в Украйна да спадат, но в дългосрочен план поне за известно време цените в Европа ще се запазят високи.

„Инфлацията у нас ще продължи да нараства с темпове, които поддържа през последните 3-4 месеца. Вероятно ще достигне до 13-14% на годишна база. Обикновено има пролетна дефлация от май до юни, през лятото има покачване на регулираните цени, което тази година няма е толкова голяма. На годишна база ще има спад на инфлацията, но на средногодишна тя ще продължи да се покачва. Към момента тя е около 5%”, каза още икономистът.

Във връзка с идеята за обявяването на форсмажор Георги Ганев коментира, че мярката не е нито добра, нито премислена.

Лорер: Правителството не подкрепя обявяването на форсмажор

„Ще има 10 пъти повече фалити на фирми, ако форсмажорът бъде въведен. Това ще позволи спиране на изпълнението на договори. Действително обаче фирмите страдат от съществуващата ситуация”, добави той.

Ганев коментира и задържането на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. По думите му няма връзка между ареста на бившия премиер и темата за предсрочни парламентарни избори.

Петков: Безумие е Прокуратурата да не се интересува от разказите на Божков

„Нямам информация дали ще последват арести на бивши министри от ГЕРБ. Напълно възможно е обаче да има достатъчно данни и свидетелства за повдигането на сериозни обвинения. Това ще е от компетенцията на Европейската прокуратура. На българската прокуратура не може да се разчита. Европейската прокуратура е много внимателна да не изтече някаква информация. Стара българска практика е потенциални обвиняеми да бъдат предупреждавани предварително, да започнат да изтичат несъстоятелни обвинения и т.н”, уточни депутатът.

Георги Ганев добави, че за тези 100 дни управление коалицията не се е сблъсквала с непреодолими противоречия.

„Партиите вече не се страхуват да използват думата „война”, което е напредък. Евентуално предоставяне на въоръжение за Украйна не е било поставяно ултимативно, ще видим какво ще се случи, ако това стане”, добави той.

Повече вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.