Все по-често анализатори казват, че Путин се готви да използва химическо оръжие в Украйна

Американското разузнаване смята, че Русия готви употребата на химическо или биологично оръжие в Украйна. Според американците, фактът че Русия говори за този вид оръжия и обвинява украинците че ги притежават, е знак за намерението им сами да ги използват.

"Той е притиснат до стената. Сега говорим за нови операции под фалшив флаг, които подготвя. Той казва, че ние, американците, имаме биологично и химическо оръжие в Европа, което просто не е вярно. Освен това казва, че украинците имат такова оръжие. Това е ясен знак, че той обмисля употребата и на двата вида оръжия. Путин вече е използвал химическо оръжие в миналото и трябва да внимаваме какво идва. Той знае, че ще има сериозни последици, но заплахата е реална", каза американският президент Джо Байдън.

ВОЙНАТА У ДОМА: Какво е да видиш града, строен от дядо ти, напълно разрушен

Същевременно украинската армия обяви, че в последните 24 часа Русия е започнала да използва авиацията си по-активно. Украинците очакват бомбардировки в градовете, като смятат, че руснаците ще използват конвенционални бомби и ракети, без да се интересуват от заплахата за мирните жители. Но това нямало да промени позицията на Украйна да не отстъпи пред агресора.

Президентът Зеленски говори за трагичната съдба на ветеран, който оцелял в нацистките концлагери, за да бъде убит от руснаците.

Оцелял от Холокоста 96-годишен мъж е загинал при обстрел в Харков

"В Харков Борис Ромашченко беше убит. Бивш затворник в нацистките концлагери, който беше на 96 години. Представете си колко неща е преживял. Но беше убит от руснаците, които удариха обикновен жилищен блок", каза украинският президент.

Както Западът, така и Украйна, настояват с оценките си, че руската армия е зле снабдена на фронта. Британското разузнаване каза, че офанзивата на руснаците практически е спряла навсякъде. А украинското министерство на отбраната каза, че според тях руснаците имат боеприпаси и храна само за три дни. Според украинците, повече от 300 руски войници в област Суми са отказали да изпълняват заповедите на командването и са напуснали позициите си между градовете Суми и Харков.

Международният редактор на NOVA Момчил Минков анализира събитията в Украйна от последното денонощие.

Експерти и военни смятат, че Русия е преминала към окопна война – около Киев са били снимани руски войски, които се окопават в сегашните си позиции. Обстрелът продължава и в столицата, и в Мариупол, но войските не напредват почти никъде.

„Едва ли може да се очаква атака в Запорожие”, каза редакторът в ефира на „Здравей, България”.

Байдън: Русия е по-близо до използването на химическо оръжие

Все по-често анализатори казват, че Путин се готви да използва химическо оръжие в Украйна, а Москва отрича такава възможност.

Достъпът до социалните мрежи Facebook и Instagram е спрян в Русия, а компанията, която ги притежава – Meta, официално е обявена за екстремистка организация. Засега някои потребители успяват чрез VPN услуги да ги използват, но президентът е решил да спре и тази опция.

Целия разговор вижте във видеата.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook