Коментар на Росен Йорданов, Йово Николов, Андрей Райчев и Михаил Екимджиев

Психологът Росен Йорданов, журналистът Йово Николов, политологът Андрей Райчев и адвокатът Михаил Екимджиев дискутираха в студиото на „Здравей, България” докъде ще стигнат обвиненията между МВР и прокуратурата.

„Прави ми лошо впечатление, че се говори за Прокуратурата като цяло. Там работят 2500-300 души. Не може да се заклеймяваме цялата институция. На практика Прокуратурата не е имала обстоятелства и нови факти, които да я накарат да извърши някакви процесуално следствени действия”, каза Росен Йорданов. По думите институцията има право да повдига обвинения, но разследването се извършва от помощни органи в изпълнителната власт.

 „Трябва да е ясно, че няма война между институциите. Има война между Прокуратурата и обществото. Ако помните преди 2 години, когато бяха протестите, имаше две искания – Гешев и Борисов да бъдат премахнати”, обясни журналистът Николов.

Ескалация на напрежението между властите у нас след ареста на Бойко Борисов (ОБЗОР)

„Президентът Радев имаше две служебни правителства. Борисов и заподозрения Гешев не са на власт от 8 месеца. Аз съм „за” реформа в Прокуратурата, но това не е пътят. Няма никакво съмнение, че обществото е крайно недоволно от правосъдната система. Видя се, че никакъв вариант извън конституционна реформа няма”, обясни Райчев.

„Факт е, че  реформата се забави. Инициативата беше загубена. Не смятам, чуе това е едно самоцелно насилие. Не стана ясно какво точно реши вчера Софийският градски съд , отказвайки да одобри искането на прокуратурата относно законността на претърсванията при арестите на Борисов, Арнаудова и Горанов. В нормална ситуация Прокуратурата иска съдът да потвърди законността на нейните действия. В случая се случи обратното. Прокуратурата написа, че самото претърсване е незаконосъобразно. Затова съдът казва, че след като самката институция признава, че действията са незаконни, няма какво да се направи повече и какви права да се защитават”, обясни Екимджиев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook