Дебатът продължи повече от три часа

Парламентът прие на първо четене закриването на специализираното правосъдие. Това стана с гласуваните промени в Закона за съдебната власт, внесени от Министерския съвет.  "За" бяха 134, а "против" -   73 депутати.

Дебатът продължи повече от три часа. ГЕРБ-СДС са срещу закриването на специализираните съд и прокуратура, а управляващото мнозинство подкрепя предложените изменения.

Според вносителите работата на тези звена не е ефективна и може да се прехвърли към редови съдилища. ДПС и ГЕРБ категорично се противопоставиха на идеята с аргумента, че реорганизацията ще доведе до хаос.

АСП: Закриването на спецправосъдието ще е грешка, която няма да може да бъде поправена

Позиция дойде и от Прокуратурата, и спецсъдилищата. Те остро осъдиха промените в закона.

Според Борислав Гуцанов от БСП тези органи са се превърнали в политически репресивен апарат.

„За“ закриването на спецправосъдието се обявиха четирите управляващи партии. Плюс една опозиционна – „Възраждане“. ДПС и ГЕРБ-СДС реагираха остро на промените. 

“Закриваме специализираното правосъдие колеги, защото то не успя да се справи със своята задача – да се бори с тежката организирана престъпност и корупцията по високите етажи на властта”, заяви Петър Куленски от ПП. 

“Случайно ли пропуснахте, че закривате спецпрокуратурата, която не простира оправдателната присъда на медийния енергиен олигарх Иво Прокопиев”, отговори на Куленски Александър Несторов от ДПС.

“Този съд беше създаден като политически съд, за да се избяга от необходимостта да се реформира прокуратурата, която да разследва корупцията”, каза Христо Иванов от ДБ.

МВР препрати сигнала на БОЕЦ срещу Пеевски на Спецпрокуратурата

Според Андрей Михайлов от ИТН няма “главозамайващи резултати”.

За по-скорошно премахване на спецсъда и специализираната прокуратура се обяви и Стоян Таслаков от „Възраждане”, защото, по думите му, те обслужват предишната власт.

В защита на спецправосъдието – опозицията предупреди стотици дела са заплашени да останат „на трупчета“, а съдбата на магистратите там да е неясна. 

 “Има хиляди томове дела по това правосъдие – за проституция, наркотрафик, наркотици, организирани престъпни групи. Вие ще се превърнете в пазител на всички тези”, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

На финала - парламентът направи първата крачка към закриването на спецправосъдието. Прие на първо четене промените в Закона за съдебната власт. 

А в пленарната зала управляващите представиха още една идея за съдебна реформа. Закон, който засяга фигурата на главния прокурор. 

“Работим по законопроект, който да създаде гаранции за разследване тогава, когато главният прокурор е направил престъпление”, каза от парламентарната трибуна правосъдният министър Надежда Йорданова. 

Искрите между властта и държавното обвинение се прехвърлиха и в кулоарите. Където правосъдният министър Надежда Йорданова отказа  поканата на Иван Гешев за публичен дебат за съдебната реформа. С мотив, че такъв имало вече от година. 

Главният прокурор Иван Гешев сезира Конституционният съд за тези текстове от от Правилника за работа на парламента според, които той трябва да идва в Комисията по правни въпроси на всеки три месеца. Според главния прокурор по този начин се нарушава разделението на властите. Председателят на правната комисия заяви, че няма такова нарушаване, защото това изслушване е и шанс за главния прокурор.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook