Той проведе неформален разговор с Дмитро Кулеба и Олексий Резников

Първа среща лице в лице от началото на войната между лидерите на Украйна и американския президент. Джо Байдън разговаря с външния министър Дмитро Кулеба и на отбраната Олексий Резников в Полша. 

Байдън: Светът няма да е същият, но не заради Украйна

На разговора присъстваха държавният секретар Антъни Блинкън и министърът на отбраната Лойд Остин. 

ДЕН 31 ОТ ВОЙНАТА: Украинската контраофанзива продължава (ВИДЕО)

След разговора с украинските политици, Байдън заяви, че Путин е бил изненадан да разбере, че няма да успее да всее разделение сред съюзниците от НАТО.  

"Ние приемаме като свещено задължение член пети от устава на НАТО. И можете да разчитате на това. И не просто, ще завърша там, откъдето започнах - вашата свобода е нашата свобода", отбеляза Байдън.

Украйна е получила допълнителни обещания в областта на сигурността и за развитие на сътрудничеството в тази област. Кулеба каза още, че страната му работи с международни организации, за да установи колко украинци са били евакуирани със сила в Русия. 

"Президентът Байдън заяви, че това, което се случва в Украйна, ще промени историята на 21-ви век. Ние ще работим заедно, за да гарантираме, че тази промяна ще е в наша полза, в полза на Украйна, в полза на демократичния свят", заяви Кулеба.

Украинската делегация е подарила на американския президент осколки от руска ракета, паднала в района на Лвов. А Джо Байдън си направи селфи с малко украинско момиченце бежанец, което вдигна на ръце. 

В 31-вия ден от инвазията, руска военна техника е влязла на територита на Славутич край Чернобил. Три мощни експлозии пък са разтърсили западния град Лвов. Междувременно, съветник в министерството на отбраната в Киев заяви, че руските войски няма да успеят да превземат Харков.

"Ограничавайки действията на Русия, нашите войски насочват руското лидерство към една проста и логична идея - ние трябва да говорим  Да говорим смислено, неотложно и справедливо", казва президентът Зеленски.

Съветник на украинския министър на отбраната съобщи, че наемниците от руската групировка "Вагнер" били планирали покушение срещу украинския президент Владимир Зеленски и премиера Денис Шмигал. Тази информация не е потвърдена от друг източник. 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА, БГНЕС