Изказването на Елена Гунчева осъдиха и посланиците на много страни

Специализираната прокуратура проверява сигнал за престъпление, извършено от народен представител с инициали Е. Г. Това става ясно от справка в сайта на Обвинението, откъдето съобщиха, че евентуалното нарушение, за което са получили сигнал от граждани, е по Глава първа от Наказателния кодекс (чл. 98).

Посланици на 8 страни у нас: Речта на омразата няма място в нашите общества

Прокурор от Специализираната прокуратура незабавно е разпоредил извършване на проверка по случая като след приключването й, резултатите ще бъдат оповестени.

Преди дни депутатът от "Възраждане" Елена Гунчева, чиито инициали отговарят на оповестените от държавното обвинение, публикува пост във Facebook. В него заяви, че Русия има "високоточкови оръжия и може да улучи Министерския съвет, ако България изпрати ракети в Украйна. Можем да изпратим и линк с координатите на Мустафата”. 

Публикацията предизвика политическо напрежение. 

Посланиците на САЩ, Албания, Австралия, Канада, Грузия, Израел, Япония и Обединеното кралство излязоха с обща позиция. В нея се казва, че всички те се присъединяват към своите колеги от ЕС, които "осъждат заплахите за насилие срещу Министерския съвет и посланика на САЩ, отправени от български народен представител". 

В позицията се подчертаваше още, че "такива заплахи не могат да бъдат оправдани и ние заставаме заедно с ясното убеждение, че речта на омразата не може да има място в нашите общества". 

Председателят на парламента Никола Минчев също коментира във Facebook, че подобни изяви са "недостойни и недопустими за член на българското Народно събрание". 

 

В свой пост във фейсбук от 18 март Елена Гунчева пише, че Русия “има високоточкови оръжия и може да уличи МС, ако България изпрати ракети в Украйна”.

Публикацията продължава с предложение, в което Гунчева допълва, че може да изпрати “линк с координатите на Мустафата”. 

Редица посолства възразиха срещу написаното. В общата позиция се казва, че такива заплахи не могат да бъдат оправдани и застават заедно с ясното убеждение, че речта на омразата не може да има място в нашите общества.

 Пред NOVA Гунчева обясни, че не е разбрана правилно.

“Явно националната сигурност на България и на Европейския съюз зависи от моите постове във Facebook. Меко казано това е несериозно, няма призив, това е предупреждение и това е във връзка с изказването на министър Лавров какво ще се случи с държави, които изпращат оръжие в Украйна”, заяви Гунчева. 

 

 

Последва остра реакция и на властта. Председателя на парламента Никола Минчев определи подобни изяви за недостойни и недопустими. И допълва, че призивът към насилие не може да бъде оправдан с нищо. 

В тези позиции  Елена Гунчева видя опит за изместване на вниманието от ежедневните проблеми.

“Газа сега се оказва, че ще го купуваме в рубли, обаче никой не коментира това нещо. Всички коментират моите постове и публикации във Facebook”, коментира още депутатът от партия “Възраждане”.

А след Facebook публикацията на Гунчева Специализираната прокуратура ще извърши проверка за престъпление срещу Републиката. Сигналите са постъпили от граждани. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.