Байдън обяви, че пуска на пазара най-голямото досега количество петрол от стратегическите запаси на САЩ

Ново напрежение около търговията с руски газ. Москва въвежда нови правила като реципрочна мярка към така наречените неприятелски държави, което пряко засяга и България.   

Още днес страните от списъка трябва да открият специални руски банкови сметки, в които да трансферират долари и евро. Банката ще използва тази валута, за да купува рубли на борсата, с които ще бъде правено плащането.

Остра реакция дойде от Германия. Позиция има и от САЩ. 

Путин обяви кога трябва да започнат плащанията на газ в рубли

Джо Байдън обяви, че пуска на пазара най-голямото досега количество петрол от стратегическите запаси на страната си. Президентът призова още петролните компании да произвеждат повече, за да свалят цените на горивата. По думите му в момента имало около 9 хиляди одобрени, но неизползвани разрешителни за производство.

„Истината е, че на компаниите ще са необходими месеци, а не дни, за да увеличат производството. Наредих освобождаването на 1 милион барела на ден за следващите шест месеца, което е над 180 милиона барела от стратегическия петролен резерв. Това е военновременно средство за увеличаване на доставките на петрол”, каза американският държавен глава.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.