Служителите от Агенцията са остранени от работа

Трима души се разследват за шпионаж в полза на Русия. Двама от тях са началници на средно ниво в ДАНС, а третият е служител в министерство. Председателят на ДАНС Пламен Тончев обяви, че двама от разследваните са отстранени от работа.

Той допусна, че заради този случай ще има още изгонени от страната чужди дипломати. 

ДАНС сама е разкрила уличените в шпионство служители от Агенцията, обявиха от спецпрокуратурата.

Отстраниха двамата служители на ДАНС, уличени в шпионаж

“Изследва се дейността на двама служители на ДАНС и на един служител на министерство, различно от МВР”, заяви говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.

Служителите в ДАНС са на средно ниво - били шефове на отдел и на сектор в агенцията. Работили в ДАНС повече от 5 години. След операцията те вече са отстранени. 

“Тази операция е един пример, че не се притесняваме самите ние да изчистим структурите от ДАНС от колегите и елементи, които нямат място и извършват действия против държавата”, каза председателят на ДАНС Пламен Тончев.

Прокуратурата: Разследваме служители на ДАНС и едно министерство за шпионаж в полза на Русия

А по думите на директорът на Дирекция “Сигурност”  Деян Делев се извършват проверки “за евентуалното отнемане на разрешенията за достъп на класифицирана информация на лицата”.

Как се предавали държавни тайни на чужди служби, от спецпрокуратурата бяха лаконични.

“Интересно е, че информацията е предаване непряко чрез среща, а със специални технически способи – дистанционно”, поясни Христо Кръстев.

От спецпрокуратурата обаче разсеяха съмненията, че заподозрените за шпиони са работили срещу отношенията на България и Северна Македония. Според шефа на ДАНС до момента доказателства за шпионаж в полза на Русия са събрани само срещу единия от разследваните.

“Тези разследвания, които ПРБ инициира в резултат на сигнали на ДАНС за действия в полза на Русия, от една страна - показват активната работа на руските спецслужби на наша територия”, каза зам.-председателят на Агенцията Румен Георгиев.

Димо Гяуров: Русия има антибългарски интереси в Западните Балкани

Руско влияние в службите заподозря и депутатът от „Има такъв народ” Николай Радулов.

“Вътре в ДАНС има структури, които не се противопоставиха на руското влияние последните 12 години по-специално „Турски поток”, с който направихме на Путинова Русия подарък за 3 млрд”, обвини Радулов.

На този фон шефът на ДАНС отрече намеса в кадровата политика на агенцията.

“Понякога наблюдаваме тези изяви на някои политици, за да започнат те да говорят за футболисти, зидаро-мазачи, за хора, които си губят времето в агенцията и само получават заплати. Искам да заявя, че такива служители няма в агенцията”, отговори на обвинението Пламен Тончев и прогнозира ново дипломатически напрежение между България и Русия. 

“Ще има и други  обявени за нежелани на територията на страната след този случай”, заяви Тончев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.