Според него мерките, наложени на Русия дават резултати, а последиците, които изпитва страната “са само началото на тези последствия”

Как един дипломат се превърна в известен футболен коментатор, кой е любимият му отбор и кои български футболисти са спечелили уважението му. Деси Банова разговаря с посланик Кристоф Айххорн.

Той е роден в град Хайделберг, Германия. Следва история в публично, международно и европейско право и политология. Преди да стане дипломат, той е работил като журналист в радио ARD. В България е от 2019г. 

ОТГОВОРЪТ НА РУСИЯ: Нови правила за търговия с природен газ

“Трябва да се поучим от историята. Вижте нашата обща история с Франция, или взаимотношенията между Германия и Русия след Втората световна война. Аз съм напълно убеден, че това не е война на руския народ, а на Путин”, смяна посланик Айххорн.

За първи път след Втората световна война Германия предприе исторически обрат, нарушавайки политиката си да не доставя оръжие за военни зони, като подкрепи Украйна с оръжие.

“Ние не сме променили принципите си. Промени се ситуацията, в която се намираме. Затова ние реагирахме политически. Германия и нейните партньори се опитаха да постигнат решение със средствата на дипломацията, но Кремъл не прие тези опити”, обясни Айххорн. 

Обвиниха бивш германски офицер от резерва в шпионаж за руска служба

“Международната общност призовава Путин да преустанови действията в Украйна и предупреждава Руската федерация да не употребява химически и биологични оръжия срещу цивилното население, защото това ще доведе до още по-строги мерки и затягане на санкциите”, каза още германският посланик у нас. 

Според него мерките, наложени на Русия дават резултати, а последиците, които изпитва страната “са само началото на тези последствия”. 

“Подчертавам, че НАТО и ЕС остават дистанцирани в този конфликт”, категоричен бе Айххорн. 

България още не е получила официално искане да плаща руския газ в рубли

България играе важна роля като част от отбранителния съюз, заради своето географско положение, смята Айххорн.

Според него Европа трябва да стане независима спрямо  доставките на газ от Русия. “Можем да излезем от тази ситуация само ако сме заедно на енергийния пазар като страни членки на ЕС. Трябва да заложим на алтернативните енергийни източници. Така ще можем да се противопоставим на тези тенденции”, поясни германският посланик.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.