Какво знаем за митичната компания “Вагнер”, основана от човек с прозвището “готвачът на Путин”?

Частни армии участват в реални войни. Кои са те? Спазват ли правилата на войната? Какво знаем за митичната компания “Вагнер”, основана от човек с прозвището “готвачът на Путин”? И как украинският доброволчески полк “Азов” вече от години е подчинен на държавата. 

Според полк. Славчо Велков, експерт в борбата с тероризма,няма война през последните 20 години, в която да не са участвали частни армии. "Те са регистрирани като частни военни компании и са във взаимодействие с правителствата, които водят войната на терен, като се явяват представители на страните, когато не искат да показват, че извършват военна дейност", обясни той.

По думите му техните отношения към пленници и цивилни са по-жестоки. „Вангер“ е частна руска военна компания с периметър на действие по целия свят. Основана е от офицер от СПЕЦНАЗ, Дмитрий Уткин, който се води като неин ръководител, но си има духовен лидер – Евгений Пригодин – „личния готвач на Путин“ – той осъществява връзка с президента. Това е доходоносен бизнес. Заплащането им е около 25-30 000 долара месечно, набират се хора преди военните действия, но понякога и по времето им. Опитът е предимство. Има жесток филтър по отношение на психическата и физическата устойчивост“, посочи той . И допълни, че батальонът „Азов“ условно е част от МВР на Украйна, но те преподчиниха своите началници.

От своя страна проф. Михаил Станчев разкри, че има 31 доброволчески батальона в цяла Украйна.

„Десният сектор“ е автономна армия с националистически възгледи, ръководена от Дмитро Ярош. 1500 долара на ден е заплащането на „Вагнер“ според слухове. Една от задачите е да арестуват украинското правителство и Зеленски да капитулира, а градовете да предадат сами „ключовете си“, сподели той. И уточни, че за батальона „Азов“ знакът „Вълча кука“ олицетворява интересите на Украйна.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.