Главният прокурор изпрати становище във ВСС

„Искането на г-жа Надежда Йорданова е механичен сбор от нейни свободни съждения. От друга страна това са неверни политически твърдения. От трета страна – това са свободни цитати между различни норми. Трите заедно нямат никаква връзка с Конституцията и законите в страната.  От това правно нищо може да се види, че има дълбоко неразбиране на конституционните принципи в страната”. Това заяви главният прокурор Иван Гешев преди заседанието на ВСС, на което ще се обсъжда предсрочното прекратяване  на мандата му по искане на правосъдния министър Надежда Йорданова.

По думите му искането за отстраняването му вероятно не е писано от юристи. „С такова впечатление оставам, когато го чета, поне трима са и не са си говорили помежду си”, каза  обвинител номер едно.

По-рано главният прокурор Иван Гешев изпрати становище във Висшия съдебен съвет относно предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочното му освобождаване от длъжност, съобщават от държавното обвинение. 

„Искат да ме сменят, за да овладеят прокуратурата, но нямат правни аргументи”, е мнението на обвинител номер едно.

Старт на дебатите за освобождаването на Гешев

В становището се посочва, че предложението е в противоречие с Конституцията, Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, а като цяло и с общата теория на правото, функционирането на властите и развитието на съдебната реформа.

„То не се основава на правни аргументи, а на политически съждения и субективни заключения и на практика е лична оценка на професионалните и нравствени качества на главния прокурор от настоящия министър на правосъдието”, е оценката на обвинител номер едно за предложението.

Сдружение БОЕЦ на протест пред ВСС

Гешев посочва, че то не съответства на утвърдените правни стандарти, отбелязва редица пропуски, противоречия и грешки, включително сочени в предложението събития, които не са се състояли, пишат от прокуратурата. 

 

 

„Обстоятелствата, въз основа на които се прави извод за наличие на основания за предсрочно освобождаване, не са свързани конкретно с действия или бездействия на главния прокурор, а по закон отговорността е лична”, се казва в становището.

Цялото становище на Иван Гешев: 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.