Сигналът е подаден от административния секретар на ПП ГЕРБ

Арестите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, пиарката му Севделина Арнаудова и бившия министър на финансите Владислав Горанов доведоха до проверка на Специализираната прокуратура за престъпления по служба „от лица, заемащи висши публични длъжности“.
Проверката е образувана по сигнал на ГЕРБ, подаден на 30 март, съобщават от спецпрокуратурата. 

ЗАРАДИ АРЕСТА НА БОРИСОВ: ЕНП иска ЕК да наблюдава отблизо случващото се в България

В сигнала се твърди за вероятно извършени незаконосъобразни действия, относно образувано досъдебно производство от Главна дирекция „Национална полиция“ в МВР, при което са задържани за срок до 24 часа Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. 

Прокурор от Специализираната прокуратура е разпоредил извършване на проверка по случая. От Софийската градска прокуратура са изискани информация и документи.

Областният лидер на ГЕРБ в Пловдив беше извикан на разпит в полицията

Новият сблъсък между МВР и прокуратурата този път е заради депутата от ГЕРБ Бранимир Балачев, който държавното обвинение няма да съди за нарушаване на карантина.  От вътрешното министерство заявиха, че законите трябва да се тълкуват и прилагат еднакво за всички български граждани. А според прокурора – случая с Балачев е малозначителен и не е престъпление.

Това е един от случаите, за който в понеделник МВР обвини прокуратурата, че бави дела срещу хора от високите етажи на властта. Според бившия прокурор Андрей Янкулов прокуратурата прилага двоен стандарт по кои случаи да дава информация.

“Такива проверки да се протакат с години първо е незаконно и второ-  няма особена логика, защото това е етап, на който трябва да се вземе едно обикновено решение има ли данни за извършено престъпление”, смята Андрей Янкулов, бивш прокурор и правен експерт в Антикорупционен фонд. 

Прокуратурата разпитва Кирил Петков близо три часа (ОБЗОР)

А според адвокат Григор Вълков проблемът е в липсата на единна система.

“30 години липсата на интегрирана автоматизирана информационна система води до една такава стъкмистика, по силата на която да се мери каква е ефективността на едната и на другата институция”, каза Вълков.

В понеделник от прокуратурата казаха, че никъде в закона не пише, че трябва да уведомяват МВР, а още по-малко министъра. В списъка на вътрешното министерство има случаи, свързани с главния прокурор Иван Гешев, с бившия шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров, с депутати, с кмета на София, както и за действия на ръководството на БНБ и двама бивши здравни министри.

“В момента ПРБ е оставена като заложник за оцеляване на един човек – главния прокурор. Това е абсолютно контрапродуктивно. А главният прокурор като личност не е толкова важен, за да трябва да една цяла институция да зависи от неговото оцеляване на поста или не”, обясни още Янкулов. 

СГП отговори на обвиненията на МВР за отказ на производство срещу депутат, нарушил карантината

“Ето сега докъде го доведохме - чрез медиите да се правят статистически отчети и да се търси контрол от едната на другата институция кой какво дава”, допълни Вълков.

Междувременно предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев, предложено от бившия министър на правосъдието Янаки Стоилов се връща във ВСС. Това следва от решение на съда. Така предложенията за оставка на Иван Гешев във ВСС стават две.

ВСИЧКО ЗА АКЦИЯТА НА МВР И ЗАДЪРЖАНЕТО НА БОЙКО БОРИСОВ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.