Извършва се проверка на нарушението

Багер унищожи дюни, докато заравнява пясъка на плажа Бутамята в Синеморец. Кадри от дейността на тежкотоварната машина в Природен парк “Странджа”  бяха публикувани в социалните мрежи.  

Сигналът е подаден във вторник сутринта на телефон 112 от случайно преминаваща туристка. На място са пристигнали представители на община Царево и регионалната екоинспекция в Бургас. Дали са унищожени дюни предстои да стане ясно след края на проверката.

МВР дава на прокурор лесопарк "Росенец"

Гергана Николова пристигнала преди два дни в любимия Синеморец и тази сутрин излязла на разходка край морето. Около едно от заведенията на плажа вижда машина по пясъка. Подава сигнал на телефон 112 и на място идват експерти от община Царево и РИОСВ-Бургас, тъй като ивицата попада в защитената територия природен парк “Странджа”. Нарушител на място няма, но нарушения са установени.

“В момента на проверката в община Царево не е входирано искане от страна на концесионера за извършване на дейност върху плажната ивица”, обясни Пламен Вълчев- експерт „Екология”- община Царево.

ПРОТИВ ПРАВИЛАТА: Кой кара моторни шейни в Пирин

“Следите от багера очертават един участък. След съпоставяне със специализираната карта по ЗУЧК ще бъде уточнено дали са засегнати пясъчни дюни и какъв вид са те”, поясни Елена Паспалева, ст.експерт РИОСВ- Бургас. 

В късния следобед от РИОСВ обясниха, че багерът е работил върху дюни, но тепърва ще се уточнява от какъв вид е природната забележителност.

“Докато се отдалечавах намерих табелата,която по принцип си я има и си стои. Уведомява,че това са защитени дюни, че не бива да бъдат нарушавани.Беше съборена на пясъка и интересното е, че като се върнах - табелата липсваше”, разказа още Гергана Николова, жената подала сигнал. 

Концесионер на ивицата е фирма Ди ен Трейд, който спечели плажа за срок от 20 години преди две лета.От Министерството  на туризма заявиха, че нямат получен сигнал за нарушение 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.