Кадри от дейността на багер в Природен парк „Странджа” бяха публикувани в социалните мрежи

Турист сигнализира, че багер е унищожил дюни, докато заравнява пясъка на плажа „Бутамята” в Синеморец. Кадри от дейността на тежкотоварната машина в Природен парк „Странджа” бяха публикувани в социалните мрежи.  

Сигналът е подаден във вторник сутринта на телефон 112 от Гергана Николова. На място са пристигнали представители на община Царево и регионалната екоинспекция в Бургас. Дали действително са унищожени дюни предстои да стане ясно след края на проверката.

Багер унищожи дюни на плажа "Бутамята" в Синеморец

„Станах неволен свидетел на багера, който заравняваше дюната. В първия момент силно се надявах, че очите ме лъжат и просто се провежда чистене на плажа. След това видях, че заравняват реално съществуваща дюна”, разказа тя.

„Подадох сигнал на 112. След 10 минути се върнах, за да видя какво се случва. Нямаше и следа от багера. Притеснително е да установим, че след подаване на сигнал някой предупреждава извършителите на нарушението, така че те да прикрият следите си”, добави Николова.

По думите й липсва и табелата, която посочва, че мястото е защитена местност.

МВР дава на прокурор лесопарк "Росенец"

„Вчера беше установено извършеното тук. Съставен е протокол. След кратък анализ съответните органи ще бъдат уведомени, за да направят разследване и извършителят да понесе отговорност. Очевидно има нарушаване на дюните”, заяви Павел Маринов – директор на РИОСВ-Бургас.

„Тук никога не е имало дюни. Не съм пращал аз багера, но той е бил тук, за да почисти плажа. Моите клиенти идват тук на плаж. Върху клоните ли ще стоят?”, коментира Атанас Атанасов, който е собственик на хотели.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.