Коментар на икономиста Лъчезар Богданов и бившия социален министър Иван Нейков

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристигна на официална визита у нас. Поводът - Планът за възстановяване на България. Предвидена е среща с премиера Кирил Петков, както и съвместна пресконференция, на която Фон дер Лайен ще представи одобрението на българската сметка.

Фон дер Лайен представя оценката за българския План за възстановяване

Според експерти Планът поставя ясно условие - пари срещу реформи. „Посочените неща в Плана за възстановяване и устойчивост за дигитализация, за енергиен преход, за по-конкурентен пазар на труда и реформи в съдебната система не са нови. Сега обаче има ясно условие – ако направим тези неща, ще получим финансиране”, коментира икономистът Лъчезар Богданов.

 

 

„Планът вече не е за възстановяване, а за устойчивост. От кризата, предизвикана от COVID-19, вече излезе и Европа, и България. Може би през 2020 и 2021 г. трябваше да се правят неща много по-ударно. Те обаче не се направиха. Сега явно ще използваме Плана за по-дългосрочни неща”, каза още той.

И добави: „Това е морковът, който ще дава стимул на управляващите да правят добри политики”.

Петков: Финалната версия на Плана за възстановяване е абсолютно готова

„Има нещо много по-различно в сегашната криза от досегашните. Винаги целта по-рано е била да направим така, че да се върнем в състоянието отпреди кризата. Сега, при войната в Украйна и промените в енергетиката целта се промени”, коментира бившият социален министър Иван Нейков.

„Тя вече е да направим България по-устойчива и независима – нещо, което го е нямало преди кризата. От тази гледна точка този План получава съвсем различно звучене”, смята той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.