Това научи NOVA

По информация на NOVA заплашеният с убийство прокурор е Ангел Кънев. Предполага се, че бивш служител на МВР е автор на заплахата.

Заплашиха с убийство магистрат от Спецпрокуратурата

Вчера в шкаф в кабинета му в Спецпрокуратурата бил открит плик, адресиран лично до него, но без посочен подател.

„В плика са открити патрон, калибър 9 х 19 мм.и няколко хартиени изрезки, представляващи напечатани отделни думи...."кръв" и "Информиран"”, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

По данни от разследването, в плика имало и бележка с името на столична болница, която магистратът посещавал многократно в последните месеци. На друга пък било написано името на чужда държава. „И тези послания са намерени не другаде, а в служебен кабинет в сграда, ползвана от независимата съдебна власт, охранявана от органите на правосъдието”, подчерта Милева.

„Случаят е от такъв характер, че голяма част от фактите, които го касаят, представляват класифицирана информация”, подчерта Емил Дечев, зам. -министър на правосъдието.

От МВР също декларираха готовност да се включат в разследването.Но тъй като вече имало образувано досъдебно производство, прокуратурата трябва да им възложи задачи. От ведомството се надяват, че видеонаблюдението и пропускателният режим в сградата на Спецпрокуратурата ще помогнат за бързото разкриване на извършителя.

„Наш колега, който повече от година е с поставена охрана поради неговата застрашеност от месеци. Как държавата ще гарантира, че това утре няма да се случи с други наши колеги и че отношението към заплашваният магистрат ще спре дотук?”, попита Милева.

МВР: Имаме пълна готовност да се включим в разследването на заплахата срещу магистрат

 „Абсолютно всички магистрати, които до септември миналата година са били под охрана и защита от страна  на Бюрото за защита, са преминали веднага под охрана на Главна дирекция „Охрана". Като видът и мерките на защита и охрана не е бил променян”, подчерта зам.-министър Дечев.

Ангел Кънев  е с охрана, след като във Facebook профила си бизнесменът Васил Божков публикува снимки, както той влиза в офис на НАП малко след като стана наблюдаващ прокурор по делата на бизнесмена.

“Призоваваме да не се политизира конкретният случай. И силно се надяваме да не се злоупотребява с него”, призова зам.-министър Дечев.

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.