Това съобщиха от КПКОНПИ

Със свое решение Върховният административен съд (ВАС) остави в сила решение на Административния съд в Пазарджик, с което е потвърден конфликтът на интереси по отношение на д-р Жеко Чешмеджиев, управител на Многопрофилната болница за активно лечение във Велинград, съобщиха от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). 

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Освободиха директора на болницата във Велинград

Установено е, че на 1 април 2019 г. д-р Чешмеджиев, като управител на болницата, е подписал договор, с който МБАЛ - Велинград отдава под наем за срок от пет години на "Медицински център Велинград 2017" ЕООД 12 помещения в болнична сграда, заедно със съответното оборудване и техника. Няма решение на Общинския съвет, като едноличен собственик на капитала на болницата, което да оправомощава управителя й д-р Жеко Чешмеджиев да отдава под наем такава болнична собственост, се посочва в съобщението на Комисията. 

Според КПКОНПИ по този начин е реализиран конфликт на интереси - чрез икономическа свързаност: управителят на болницата е отдал под наем кабинети и оборудване на друго здравно заведение, в което той самият има лекарска практика по договор, със съответните доходи от тази практика. Общата сума, наложена на д-р Жеко Чешмеджиев като глоби и отнемания на материална облага, е в размер на 26 833 лв.

Разследване на NOVA: Как се купува болничен и как се настаняват фиктивни пациенти?

Върховните съдии посочват, че първоинстанционният съд "правилно е приел, че е доказано наличието на икономическа зависимост и че тя е породила основателни съмнения в безпристрастността и обективността на лицето, което заема висша публична длъжност". 

От ВАС допълват, че "с оглед посочените обстоятелства се установява наличието на обусловеност между сключването на договора за наем и осъществяване на дейността на дружеството, което на свой ред е необходимо условие за реализиране на работата и получаването на възнаграждение от Чешмеджиев по сключения от него граждански договор. Налице е причинна връзка между подписването на договора за наем и възможността за получаване на доход в пари от Чешмеджиев", пишат още от КПКОНПИ. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА