Д-р Жеко Чешмеджиев е обвинен за използване на неистински документи

Освободиха директора на общинската болница във Велинград д-р Жеко Чешмеджиев. Той е обвинен за използване на неистински документи в качеството му на длъжностно лице пред директор на РЗОК, а според съда оставането му на този пост ще попречи на разследването.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Уволняват шефа на болницата във Велинград заради злоупотреби

С екипа ни ви показахме как се купува болничен, без да имаш заболяване и как се настаняват фиктивни пациенти в болницата във Велинград.  След  разкритията на Тина Ивайлова, и Антикорупционната комисия също установи конфликт на интереси по отношение на д-р Чешмеджиев.

Вече ви разказахме как управителят д-р Жеко Чешмеджиев е в схема за източване на пари от НЗОК/Здравната каса/ чрез фалшиви сертификати. По случая работят разследващите от Сектор по противодействие на престъпността“ към Икономическа полиция в Пазарджик.

Разследване на NOVA: Как се купува болничен и как се настаняват фиктивни пациенти?

И от МУ в София също отрекоха доктор Чешмеджиев, който по образование е ортопед, през 2009 година да е завършил професионален курс по „Ортопедия и Травматология“, както и това че е придобил правоспособност  по“ Сухожилни пластики и мускулни транспозиции и хирургия на ръката“. Ясно е посочено също, че сертификати не са издавани и на двамата лекари - д-р Фарук и д-р Русева.

По наша информация само за 2017 г. с удостоверенията на  д-р Жеко Чешмеджиев  са усвоени над 50 хиляди лева от Здравната каса , а  със сертификатите на д-р Русева и д-р Фарук  получените пари по клинични пътеки от Здравната каса са 223 хиляди лева.

Разследване на NOVA: Още разкрития за злоупотреби в болницата във Велинград (ll част)

Как освен чрез фалшиви удостоверения в болницата усвояват пари от Здравната каса и чрез фалшиви болнични? Схемата е проста и всеки, който желае, може на хартия да бъде приет в лечебното заведение и да получи болничен -лесно, бързо и евтино. Следва акция на Икономическа полиция и доктора е задържан. По документи и по данни на полицията нашият човек не само, че  е прегледан, но и са му взети кръвни изследвания от началничката на лабораторията-д-р Гергана Балтаджиева. И Прокуратурата работи. Извършват се разпити на още свидетели, предстои и повдигане на обвинения.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.