Те не желаят проектите от национално значение да бъдат обжалвани само на една инстанция

Как двама депутати от управляващото мнозинство се опълчиха на лидери си и отказаха да последват партийната повеля. В “Срещу течението”, но на политиката Евгений Генчев ни среща с Александър Дунчев от "Продължаваме Промяната" и Зорница Стратиева от “Демократична България”.

Според Дунчев битката е срещу бетонирането на модела на ГЕРБ, който касае проекти с национално значение, става дума за такива с важност за околната среда, да бъдат обжалвани само на една инстанция. "Двете инстанции гарантират независимо правосъдие. Те са фундаментът, на който да изградим цялата държава. Само аз и Стратиева бяхме срещу решението за една инстанция", обясни той. И допълни, че иначе ще бъде сломена съпротивата и проектите ще минават по-лесно - например за магистрали и язовири.

По думите му пример за проблемен проект е язовир "Яденица", който е одобрен преди няколко години, въпреки обжалването от екоорганизации, заради сеизмичния риск, делото бе загубено. Независимо от това при построяване на язовир може да има риск.

От своя страна Стратиева смята, че опазването на околната среда е важна кауза. "Битките се водят дългосрочно. Трябва да не е на една инстанции, само защото искат да се забързат някои проекти. Казаха ни да изчакаме, че не е сега моментът за промяна, ще бъде ревизирано по-натам. От "Има такъв народ" настояваха най-много за оставането на една инстанция. Г-н Андрей Гюров ми даде предложението, за да го подпиша, но нямаше как да го направя. Трябваше да го подкрепим, защото е коалиционно предложение", разказа тя. И уточни, че ако се откаже от позицията си, би значело, че е излъгала хората.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.