Въпреки това, насроченият за утре протест на пътните строители ще се състои

Пробив след дългите преговори за парите на пътностроителните фирми. Регионалната комисия в парламента гласува предложение до пленарната зала как да стане плащането на първите 600 милиона лева за вече извършени ремонти.

Малко след 13 часа членовете на комисията се събраха на извънредно заседание. Дебатът се разгорещи заради редакционни поправки, изчетени в последния момент. А от „Възраждане” заподозряха корупционна схема. 

„Такава ли е практиката на управляващите - в последния момент да ни сюрпризират? От кого точно е внесен проектът? Това, което ни предлагате, е една корупционна практика”, каза Елена Гунчева. 

Според Николай Нанков от ГЕРБ-СДС политиканстването по темата е опасно.

„Забърка се една каша за един бранш, който носи 5% от БВП, а е изправен пред сериозен колапс”, каза депутатът.

Борислав Гуцанов от БСП потвърди, че Столетницата ще подкрепи предложението. Ако то бъде гласувано и в пленарната зала, спрените ремонти може да се подновят след празниците. Въпреки това, насроченият за утре протест на пътните строители ще се състои.  

Превозвачи излизат на протест

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов заяви, че се радва, че нещата завършват добре и гледа с оптимизъм на заседанието. Така ще се даде зелена светлина на Пътната агенция да възобнови ремонтите още след празниците, допълни още Караджов и подчерта, че дупките не чакат отлагане.

„Имат основание да са недоверчиви – и аз не бих си вярвал в тази ситуация”, каза Караджов по повод предстоящия протест на превозвачите и обясни, че реалните разплащания могат да се очакват до максимум 2 седмици от постановяване на решението. 

До поправките  се стигна след коалиционния съвет късно снощи. Остава предложението да се изплати половината сума на фирмите незабавно. Новото е, че останалата половина от сумата ще се изплаща след доклад на Комисията по регионална политика в парламента, a не на Антикорупционната.

От ДПС са на мнение, че казусът  не трябва да се гледа от Народното събрание. Според Халил Летифов този тип решения не са на законодателната власт.

С гласовете на депутатите от управляващата коалиция решението беше прието. Против гласуваха от ГЕРБ и „Възраждане”, а ДПС се въздържаха.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.