Репликите бяха между президентите Румен Радев и Стево Пендаровски и премиерът на на РСМ Димитър Ковачевски

Ново напрежение и размяна на реплики между България и Северна Македония. Причина отново е откритият български културен център в Битоля, миналата седмица.

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски определи като провокация името на центъра Иван Михайлов.

Днес българският държавен глава Румен Радев заяви, че е крайно време антибългарската идеология, която се вихри в Северна Македония да остане в миналото. 

Спорове в парламента за българската позиция за РСМ

Дни след откриването на центъра „Иван Михайлов” в Битоля продължават словесните нападения между България и Северна Македония. Президентът Румен Радев призова антибългарската идеология в западната ни съседка да спре.

"Тя съзнателно трови нашите отношения и подрива пътя на РСМ към Европейския съюз. Опитът на политиците в РСМ да градят идентичност на базата на фалшификациите на Комунистическия интернационал, а не на историческата истина, са срещу интересите на гражданите на РСМ, които наистина желаят членство в ЕС", заяви Радев.

Радев отговори и на критиките на македонския премиер, че изборът на името на центъра е провокация.

"И ако говорим за фашизъм, трябва да е ясно, че Иван Михайлов е човекът, който отказа на Хитлер да въвлече Македония в братоубийствена война с България. Не Иван Михайлов, а други хора след установяване на югославската диктатура в Македония избиваха и инквизираха десетки хиляди в концлагери само заради това, че решиха да продължат да се наричат българи, а не македонци. Ето това е истински фашизъм", каза още българският президент.

Балабанов: Казус като Северна Македония наистина ще взриви коалицията

Малко по-късно Скопие отговори на Румен Радев като го обвини в лъжа.

"Няма нито един достоверен исторически източник, който да потвърди, че по онова време 10 000 души са били в концентрационни лагери в Македония. Нито един, нито в българската, нито в македонската, нито в световната историография. На територията на Македония никога не е имало концлагери, нито тогава, нито сега. Бройката от уж 10 000 убити е лъжа, голословие за политически цели", отвърна на голегата си Стево Пендаровски.

Ковачевски: Посещението на българската делегация в Битоля разпали езика на омразата

"За нас това не е нищо повече от провокация, тъй като разбуни духовете от миналото, тъй като става въпрос за личност, която е била сътрудник и на Хитлерова Германия, и на Италия на Мусолини, както и на Независимата хърватска държава на Павелич. С това тази личност изобщо не може да бъде мост към бъдещото приятелство между двата народа и мост за европейския път на държавата", подчерта и Димитър Ковачевски.

Колкото до членството им в ЕС, президентът Пендаровски заяви, че ако България и Северна Македония се фокусират върху решаването на историческите противоречия, никога няма да има договаряне. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.