Как да го направим у дома

Подготовката за Великден е в разгара си. Според традицията днес се боядисват яйца и се месят козунаци за празничната трапеза.

Тайната на вкусния козунак се крие в продължителното месене, казва организаторът на фестивала „Бабина душица” Ели Лозанова. Рецептата включва задължителните съставки брашно, яйца, захар, лимонена кора, мая. За допълнителен вкус повечето хора слагат локум, стафиди, ядки.

Велика събота е, православният свят очаква Възкресение Христово

„Два часа ще втасва, ще го премесим, ще сложим добавките и ще го сплетем, ще втаса още малко. Маже се отгоре със смес от яйце и прясно мляко”, обяснява технологията Ели, която казва, че прави козунаци от поне 10-годишна.

Важно е в стаята, в която се меси козунакът, да е много топло. Правило, което Ели знае от нейната баба.

А докато втасват козунаците, една съвсем млада баба от Врачанско показва на своето внуче и на съседските деца традиционното боядисване на яйца.

„В боичките се слага оцет, трябва водичката да е топла, яйцата да са топли, също се поставя топла водичка в боята“, обяснява на децата Ива Иванова. Осеммесечният й внук също се включва в боядисването на яйцата. Така баба му иска да му предаде традициите още от малък.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.