Той е в затвора от 1989 година

Една история от затвора – тази на Дядо Боже -  затворникът с най-дълъг престой в Софийския затвор. След престъплението, по време на наказанието, малцина затворници откриват Бог зад решетките. Георги Белчинов е един от тях.

Наричат го Дядо Боже, защото все се моли на Бога. Той е в затвора от 1989 година и така се превръща в абсолютен рекордьор. Осъден е за убийствата на двете си жени. Първоначално на смърт, но впоследствие присъдата му е изменена на доживотен затвор.

Освобождават предсрочно осъдения за радикален ислям Ахмед Муса

Дядо Боже е на 76 години. Попаднал в затвора с падането на комунизма. И така - цял Преход време зад решетките. Докато навън откривахме демокрацията, Георги Белчинов откривал Бога. Дядо Боже е със затворниците вече 33 години. Преди промените чува най-тежката присъда за убийството на жена му, която остава неизпълнена. Падането на комунизма отменя смъртното наказание у нас. Така, вместо разстрел, Дядо Боже ще лежи до живот без право на замяна.

Как кроткият работник в завод от Ихтиман се превръща в двоен убиец, е сложен въпрос за Дядо Боже. Той е осъден за убийството на втората си съпруга. Преди това лежи 12 години и за смъртта на първата си жена. От своите 76 години е прекарал общо 45 години зад решетките.

Норвегия се извини на хомосексуалистите за дискриминационен закон, действал до 1972 г.

„Как така влезнах? И аз се чудя. Аз не посягам на жена. Аз мразя да посягам. И аз не знам какво е ставало, но умишлено битово убийство. Не съм посегнал на никого, нито на женичка, нито на никого”, казва затворникът. Не помни как е убил втората жена, даже отрича да го е сторил, но признава, че ревнувал от други мъже.

Дядо Боже не търси вина у себе си, защото смята, че Бог му е дал нов живот зад решетките. За престъпленията търси вината у другите. Казва, че последната му жена е искала да го отрови на един Гергьовден, когато му сложила нещо във виното.

Не си спомня и кога е чул смъртната присъда, но малко след това е получил знак от Бог с вестта, че няма да бъде разстрелян.

Разказва, че първите му години зад решетките били най-трудни и няколко пъти повтаря, че вече е друг човек. За последно е молил за милост през 2017 година, когато е изпратил документите си до Върховния касационен съд и вицепрезидента. Получава отказ.

Доживотен затвор за жестоко убийство в Борисовата градина

Дядо Боже е неграмотен и глух. Почти няма зъби. Има двама сина и една дъщеря. Казва, че децата му не вярват той да е убил майка им. И въпреки че не може да чете и пише, гледа новини. Знае и кой управлява България, но не знае името му.

Зад решетките се среща и с много млади затворници – убийци, крадци, измамници, и им дава съвет да не се връщат за втори път там като него.

Навън светът ще посрещне Възкресение Христово, докато Дядо Боже зад решетките ще пали свещ и ще се моли, макар и да не чувства вина.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.