Това обявиха от Министерство на енергетиката

"Газпром" спира доставките на газ за България. Днес в „Булгаргаз“ ЕАД е получено уведомление, че доставките на природен газ от „Газпром Експорт“ ще бъдат спрени, считано от 27 април 2022 г.

Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи, се казва още в изявлението.

Русия спря доставките на газ за Полша

По думите на говорителя на кабинета Лена Бориславова премиерът и вицепремиерът са запознати със ситуацията, а причина за паника и притеснения няма.

„Подобен сценарий е обсъждан още през февруари и сме готови да реагираме. Има си договорености за алтернативни доставки, всичко е подсигурено”, подчерта специално за NOVA Бориславова.

По-евтин ток у нас ако затворим въглищните електроцентали

Председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев коментира за NOVA спирането на газа от Русия към страната ни.

„Това е изправяне на нокти на мениджърите на предприятия у нас”, заяви Велев. Той изрази надежда „Булгаргаз” да знаят какво правят, защото имали месец, за да се подготвят за ситуацията.

По думите на Велев ЕК е разрешила плащания, съобразени с изискванията на „Газпром”, но нашето плащане не е направено, както трябва и парите са върнати, а трансакцията не се брои.

От Министерството на енергетиката заявиха, че след анализи е станало ясно, че предложената от руската страна процедура за плащане в рубли не отговаря на подписания договор и е рискова. Министърът на енергетиката Александър Николов пише, че ресорното ведомство, Българският енергиен холдинг, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация. Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България.

Повече подробности енергийният министър ще даде в сряда.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.