Това заяви българският президент от Испания

Нова серия обвинения по оста “президент-правителство”. От Мадрид държавният глава критикува кабинета за реакцията им след спрените доставки на газ от Русия.

„Изпълнителната власт трябва така да решат проблема с газа, че цената за българския потребител и индустрия да бъде най-ниска. Ще се търсят решения физически да получим газ от другаде. Цинично е в енергийно най-бедната държава в ЕС да кажат, че ще намерим друг начин и ще плащаме по-скъпо. Някои хора са на ръба и не могат да плащат по-скъпо”. Това заяви президентът Румен Радев, който е на посещение в Кралство Испания по покана на Негово Величество крал Фелипе Шести.

Радев призова правителството да търси решения, които да гарантират най-ниска цена за хората и бизнеса. И предупреди: „Ако доставката на газ наистина спре, това означава и много важни от нашата индустрия производства да спрат. Оттам нататък са социалните последствия. Хората, които все повече виждаме на улицата, ще покажат дали правителството се справя с кризите”.

Петков в Бородянка и Буча: Пълен ужас, мирни граждани стават мишени (ВИДЕО)

По думите му целта на визитата в Испания е укрепване на сигурността чрез съвременно изграждане на отбранителни способности. Във фокуса на разговорите стоял въпросът за сигурността.

„Именно тук Испания има голям интерес за коопериране в съвместно производство и излизане на пазари в трети страни”, каза още държавният глава. Според него възможностите за сътрудничество между двете държави са големи. Друг сектор, в който България и Испания могат да си сътрудничат, е туризмът. В това е убеден Румен Радев.

ГАЗ СРЕЩУ РУБЛИ: Русия спря доставките на синьо гориво за България (ОБЗОР)

Снимка: Пресцентър Президентство

Радев призова правителството да търси решения, които да гарантират най-ниска цена за хората и бизнеса. И предупреди: „Ако доставката на газ наистина спре, това означава и много важни от нашата индустрия производства да спрат. Оттам нататък са социалните последствия”.

„Такива асоциации са абсолютно далеч от реалността”. Това заяви президентът по повод изказване на премиера Кирил Петков, че ситуацията в Украйна е подобна на Априлското въстание, и че е позорно да не помогнем в тази ситуация. Радев напомни на властта, че решението за изпращане на оръжия е в ръцете на Народното събрание. 

На фона на кризите - в Испания президентът Румен Радев обсъди и възможностите за по-добро сътрудничество между двете държави в IT сектора, земеделието, образованието, отбраната и туризма. Това е първа визита на български държавен глава в страната от 23 години насам. Радев се срещна с премиера на Испания Педро Санчес, сега предстои да говори и с краля на страната.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.