Правителството уверява, че проблем с потреблението няма да има

България и Полша станаха първите жертви на изискването „газ срещу рубли”. „Газпром” спира доставките на гориво за нашата страна от днес.  Българската компания „Булгаргаз” обяви, че снощи е получила писмо с предупреждение, че кранчето се затваря.

Управляващите у нас заявиха, че България се готви за подобен сценарий от месец насам. Премиерът и енергийният министър обещаха, че ограничения в потреблението на газ у нас няма да има.

Енергийни експерти обаче са на мнение, че предстоят тежки месеци за икономиката и бизнеса. Говори се за скок на цени, включително и на хляба с около 30 на сто. Проверяваме има ли опасност да спрат топлофикациите, градският транспорт. Болници и социални домове може също да останат без отопление и вода. 

А президентът Румен Радев разкритикува остро действията на кабинета и по темата газ, и по темата Украйна.

Отказът на България да плаща в рубли за руски газ през собствена сметка в „Газпромбанк” стана причина за спиране на доставките към България.

„Едностранното действие на изнудване е недопустимо. Ние няма да се поддадем на подобен рекет”, заяви премиерът Кирил Петков.  

А тонът от страна на България се изостри.

„Ние не търсим конфликт, не търсим война. Но когато войната дойде на нашия праг, ще я посрещнем и отблъснем агресора. Мачът, в който някой се опитва да ни насилва и изнудва, приключи”, заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

Василев: Позорна е позицията на президента за въоръжаването на Украйна

„Няма да изпълним нито едно искане извън договорно. И никой не може да изнудва България”, каза Кирил Петков.

Управляващите обясниха, че „Газпром” нарушават едностранно договора, който е за плащане в долари, а България била изрядна и всичко дължимо е платено в срок.

„Не е проблем в отваряне на една или друга сметка. Проблемът е в механизма и контрола от българска страна. На практика бихме загубили контрол върху парите си”, заяви министърът на енергетиката Александър Николов.

„Това е шантаж за използване на извъндоговорен план за плащане на рубли през трети лица и не гарантира нито доставките, нито парите на българите”, каза Кирил Петков.

Петков: "Газпром" иска плащане в рубли през трети страни, няма да се поддадем на този шантаж

Енергийната криза доведе и до сблъсък между настоящата и бившата власт.

„След милиардите похарчени за „Турски поток”, виждаме политиката на ГЕРБ докъде доведе”, заяви Петков.

„Българите избраха в най-тежкото време най-некомпетентните хора. Застрашена ли е страната от енергийна криза? Въобще не е застрашена. Застрашена е от Кирил Петков и компания и тази дезорганизирана група”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

В спорния казус се заговори и за друго.

„Да има джип на „Аркад” в гаража на Арнаудова, да нямаме 3 млрд. за хазната”, каза Петков.

„Най-накрая премиерът осъзна, че не е на нивото на г-н Борисов и репликира мен всеки път, когато не може да оправдае собствената си некадърност. Щом стигаме до там, че пак да сведе енергийната сигурност до гаражно ниво, чудесно”, заяви Севдалина Арнаудова.

Извънредната ситуация вдигна на крак и партньорите ни в Европа.

„Говорих и с Урсула фон дер Лайен, която каза, че едностранно нарушаване на договора между "Газпром" и България не е проблем само на България”, каза Кирил Петков.

Поради тази причина на извънредна визита в Брюксел заминават финансовият министър Асен Василев и шефът на енергийното ведомство Александър Николов.

Спирането на газа от Русия към България предизвика сериозно притеснение при енергийните експерти. Те са категорични, че подобно развитие на нещата се е очаквало.

Според експертите още преди месеци е трябвало да се осигурят газови доставки от различни места в случай на настоящия сценарий. Най-реалистично е да увеличим вноса на синьо гориво от Гърция и да направим реверсивна връзка с Турция.

„Те имат готовност за доставки на втечнен газ през терминала на остров Ревитуса в Гърция. Второто, което много дълго време говорим на експертно нивоq е за междусистемна свързаност с Турция. И от там можем да получим”, заяви енергийният експерт Иван Хиновски.

Единственото ни газово хранилище в Чирен е пълно едва на 17%. Мнението на Еленко Божков е, че газът там трябва да се запази за важната инфраструктура.

„Със сигурност трябва да се гарантират доставките за училищата, градините и болниците”, заяви енергийният експерт Еленко Божков.

ЕП призовава всички страни от ЕС да наложат ембарго върху руската енергия

За разлика от правителството, което е убедено, че България ще се справи със ситуацията, експертите са на обратното мнение.

„Голям срив ще има на производство на стомана, леката промишленост, торовите заводи спират. Храните оттам”, смята Хиновски.

Засега плановете на Министерството на енергетиката са да преразгледа договорите за транзит към Сърбия. Дали има вариант да спрем транзита към съседната и други страни не е ясно.

„Когато транзитът на природен газ и когато финансовото състояние не само на „Булгаргаз”, а и на „Булгартрансгаз” зависи от добрата воля в кавички на един и същи партньор, пак в кавички, е съвсем логично да се направи преглед на тези договори”, заяви енергийният министър Александър Николов.

Стана ясно и че „Газпром” са върнали парите, които България беше превела предварително за доставките на газ през май.

Какво правим, след като Русия спря газа? Годишно България използва около 3,2 млрд. кубически метра газ. Обичайно 2/3 от това количество се консумира от топлофикациите през зимата. Вносът е от Русия, Турция, Гърция и страни от Близкия изток.

Алтернативите ни – основната е природният газ от Азербайджан. Договорът е за доставка на 1 млрд. кубически метра годишно. Синьото гориво трябва да идва през интерконектора с Гърция, който все още не е готов. Според различни източници получаваме около 300 млн. кубически метра по други трасета.

Разполагаме и с газовото хранилище в Чирен. То, обаче е почти празно – едва 17% от капацитета му е запълнен. Миналият месец Европейската комисия реши до зимата запасите в Европа да бъдат запълнени на 80%.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.