Идеята е на правосъдното министерство

По-голяма независимост от главния прокурор за представителите на Лаура Кьовеши в София предлага Министерството на правосъдието с промени в закона. Предвижда се нашите делегирани прокурори да имат собствена сграда и администрация, различна от тази на държавното обвинение.

Нов дом за европейските делегирани прокурори в София без присъствието на български обвинители. Това е едно от предложенията на Министерството на правосъдието, което засяга прокурорите на Лаура Кьовеши у нас. Сега те делят един покрив с районните съдии и прокурори на столичния булевард "Генерал Скобелев".

Кьовеши сигнализира в Брюксел за неясноти около мандата на европрокурорите

 „ЕП беше създадена с големи очаквания, ние сме длъжни да й гарантираме условия за работа. ЕП работи по над 100 случая, които засягат България”, обясни правосъдният министър Надежда Йорданова.

Промените за по-голяма самостоятелност на делегираните прокурори идват след посещението на Лаура Кьовеши у нас през март. Правосъдната министърка отрече законопроектът да е срещу главния прокурор Иван Гешев.

„Става въпрос ние да им обезпечим работата.  Тук не става въпрос за разделяне или някакви други извън това цели”, допълни тя.

Ако промените бъдат приети – делегираните прокурори вече сами ще искат СРС-та по делата за злоупотреби с евросредства, а не както сега – процедурата да минава през български обвинители.

 „По-просто казано- да не им се бърка някой, да им се меси по начин, по който може да препятства наистина тяхната независима преценка, тяхното вътрешно убеждение”, коментира депутатът и адвокат Петър Славов.

Според адвокат Славов от предложенията дават знак и за отношенията по оста Люксембург-София.

Няма желаещи за делегирани европрокурори от България

„Тази самостоятелност показва известна степен недоверие към българската прокуратура или иначе казано да няма теч на информация.  Сами да надзирават как този процес протича независимо от главния прокурор”, добави той.

България продължава да е с девет вместо с 10 делегирани прокурори. При последната процедура желаещи обвинители да работят Европейската прокуратура нямаше.

„Този факт ме тревожи.  Възможно е колегите, които желаят и считат, че отговарят на високите изисквания по някаква причина да имат притеснения да вдигнат ръка и да се впуснат в това състезание”, уточни Йорданова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.