Вижте примери от Враца, Хасково, Русе и Казанлък

Русия ни спря синьото гориво, а правителството обеща, че ще компенсира с алтернативни доставки. Бизнесът и битвоите потребители обаче вече са притеснени как ще си плащат сметките, с какво всъщност ще се отопляват и дали няма да има фалити.

„Направихме инвестиция около 6000 лв., за да оборудваме домакинството си на газ. Не включваме радиаторите, тъй като вече имахме изградена система”, казва Костадинка Велчева.

„Ако едно жилище до миналата година се е отоплявало с газ за около 250 лв. на месец, тази година е около 300 лв.”, добавя тя.

Енергийният министър: Няма да има режим на тока у нас

От страховете на хората от високите сметки - към възможните решения. Детска градина „Снежанка" в хасковските Минерални бани се отоплява с минерална вода. Тя е построена преди близо 35 години. Още тогава подово отопление се подгрява от горещата минерална вода. През годините системата е модернизирана, за да се избегнат аварии и задръстване по тръбите, разказва Иван Русев, който се грижи за поддръжката. „Принципът, на който работи е изключително ефективен, защото благодарение на топлообменника и минералната вода затопляме питейната вода, която циркулира с помпа, тя идва тук топла, връща се, пак се затопля и така се спестява много енергия и пари”, казва той.

Според него отоплението с минерална вода освен ефективно е и изключително евтино, затова и при ремонта на сградата тази зима запазването му било приоритет.

Гърция и Германия са готови да увеличат доставките на газ за България и Полша

Рискът от спиране на газовите доставки за България или увеличаване цената на синьото гориво, изправят производители пред дилемата дали да плащат по-скъпо или да търсят друг енергоизточник.  Ще има ли отлив на потребители на газ, ще се стигне ли до затваряне на предприятия заради скъпата енергия - разказва Наталия Йорданова с конкретен пример от Русе.

За работата само на една парна ютия в шивашка фирма в града за осем часа на ден са нужни около 15 кубични метра газ. Ако синьото гориво бъде преустановено, във фирмата не могат веднага да преминат на алтернативен енергиен източник.

Тъй като поръчките за ушиване на изделията са с договорени срокове и производството не може да спре, вече обмислят да заменят природния газ с електричество.

Спирането на синьото гориво ще затвори много фирми, смятат от бранша. От Българската асоциация за текстил и кожи настояват цената на природния газ да не се повишава и предлагат на правителството да помогне инвестиции на бизнеса по проекти за соларни паркове.

В Казанлък пък на една изцяло газифицирана улица хората се надяват цената на газа да бъде достъпна.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.