Решението е взето единодушно в четвъртък на редовно заседание на ВСС

Висшият съдебен съвет е отказал да излъчи представители на българската съдебна власт, които да участват в Международната комисия за документиране и установяване на военни престъпления в Украйна. Решението е взето единодушно в четвъртък на редовно заседание на ВСС. Последва коментар на правосъдния министър Надежда Йорданова.

Предлагат повече независимост на европрокурорите у нас

Поканата за участие в Международната комисия за установяване и документиране на военни престъпление в Украйна идва от Полша. От правосъдното министерство са я изпратили във Висшия съдебен съвет.

„Това, което аз изпратих на ВСС, е именно призива към държавите да се включат ресурсово, включително с магистрати, със специалисти, във връзка с разследването на престъпленията в Украйна”, обясни министър Йорданова.

Вариантите били два – да приемат поканата за „сведение”, или да изразят принципно съгласие за участие в комисията.

Без дебат и единодушно, Висшият съдебен съвет е подкрепил първия вариант.

„Има много, много въпросителни около съставянето на тази анкетна комисия”, заяви Боян Магдалинчев, председателстващ ВСС. „На този етап подобна анкетна комисия не се знае какъв е нейният статут, какви са й функциите, какви са последващите резултати от тях, какво ще се прави, всички тези неща – кой ще разкрива, кои ще са органите, с които ще се участва”, обясни Магдалинчев.

Това е бил и мотивът за отказа на кадровиците. Правосъдният министър реагира остро и последваха искри.

„Аз съм в недоумение от това решение на Висшия съдебен съвет. България трябва да се включи в този процес. България трябва да допринесе и тя не може да остане безучастна. Аз очаквам Висшият съдебен съвет да бъде на нивото на своите задължения – професионални, морални. И аз отново ще поставя този въпрос за разглеждане от членовете на ВСС”, заяви Йорданова.

„Министърът на правосъдието няма право да прави предложения във ВСС, освен за назначаване или освобождаване на магистрати”, каза Магдалинчев.

Реакция дойде и от адвокат Михаил Екимджиев, който е и основател на Асоциацията за европейска интеграция и защита на човешките права. Пред NOVA той заяви, че позицията на ВСС е морално укорима. „Единствено по подобен начин чрез Международната комисия за документиране и установяване на военни престъпления в Украйна, може да бъдат осъдени Русия и президента Владимир Путин за действията, които се извършват в момента, тъй като Русия не признава съда в Хага“, обясни Екимджиев. „Често пъти такъв тип разследвания се правят по конкретен казус и участието на всяка държава е доброволно“, поясни адвокат Екимджиев.

Информация: Ивелина Драгнева, Илиян Велков

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.