Украйна отново предупреди, че преговорния процес е заплашен от пълно спиране

Свалянето на санкциите срещу Русия трябва да е част от преговорите за мир. Това обяви външния министър Сергей Лавров. Украинският президент Володимир Зеленски настоява, че преговорите не може да включват западните санкции. Украйна отново предупреди, че преговорния процес е заплашен от пълно спиране заради поведението на руската армия.

Зеленски: Русия се опитва да унищожи Донбас

Украйна и Русия не са водили присъствено преговори за мир вече един месец. Откриването на убитите цивилни в Буча и обвиненията срещу руската армия във военни престъпления сложи край на срещите. Сергей Лавров каза пред китайски медии, че разговорите продължават по видеовръзка. Украинците настояват, че всякакви преговори може да спрат, ако руската армия продължава безразборно да обстрелва жилищни райони и да разрушава градове по примера на Мариупол.

„В Донбас окупаторите разрушават всичко. Непрестанните жестоки бомбардировки, непрестанният обстрел по инфраструктура и жилищни райони показват само едно - Русия иска напълно да обезлюди този район”, заяви Зеленски.

Лавров: Повечето ключови партньори на Русия се съгласиха да плащат газа в рубли

Руснаците обвиняват Украйна, че преговорите зациклиха. Според Кремъл украинците променят исканията си и го правят нарочно.

„Оказахме се в задънена улица заради тяхното непоследователно поведение. Постоянно играят игри. Доколкото разбирам, това е заради инструкциите, които получават от Вашингтон, Лондон и други столици”, заяви Сергей Лавров.

Зеленски: Има риск мирните преговори с Москва да приключат

На фона на буксуващите преговори, на бойното поле боевете продължават по целия 500-километров фронт в Донбас. Военните експерти казват, че битката е истинската причина, поради която няма реален преговорен процес. И двете страни виждат шанс да надделеят и не искат да правят отстъпки на масата за преговори. Според повечето анализатори Русия напредва на бойното поле, но този напредък е бавен, идва след тежки сблъсъци с много жертви и досега няма решителен пробив в украинската отбранителна линия.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.